Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Prezes Pekpolu: Produkcja roślinna w zakładzie mięsnym to nic złego

- Na dobrą sprawę jeżeli ktoś robi pasztet mięsny zrobienie pasztetu warzywnego nie jest problemem. Dostawaliśmy pytania od klientów o takie właśnie wyroby. Nie jest więc tak, że łamiemy jakiś kanon czy robimy coś złego - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Tomasz Łączyński, prezes Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.

Prezes Pekpolu: Produkcja roślinna w zakładzie mięsnym to nic złego
Tomasz Łączyński, fot. PTWP

Autor: Adam Tubilewicz, portalspozywczy.pl
Data: 17-10-2019, 09:08

Na początku 2019 roku Zakłady Mięsne Pekpol wprowadziły na rynek linię pasztetów warzywnych “Dziarskie Jarskie”. (czytaj więcej)

- Obserwujemy rynek. Jeździmy na różnego typu targi, bierzemy udział w forach, spotkaniach branżowych. Na dobrą sprawę, jeżeli ktoś robi pasztet mięsny, zrobienie pasztetu warzywnego nie jest problemem. W związku z tym wymyśliliśmy sobie, że możemy zaproponować coś nowego dla klientów. Wydzieliliśmy “zakład w zakładzie”, z oddzielnymi, odpowiednimi pomieszczeniami i urządzeniami np. do obierania czy rozdrabniania warzyw. To nam wystarcza i jesteśmy w stanie zamknąć cały ciąg na tej linii. Nasze pasztety wyróżnia na rynku fakt, że produkujemy je z nieprzetworzonych warzyw - mówi Tomasz Łączyński.

Jak przyznaje prezes Pekpolu, obecny wolumen produkcji linii "Dziarskie Jarskie" to kilka ton miesięcznie.  

- Nie są to rzeczy, które musimy robić w nie wiadomo jakiej skali. Na początku odbiorcy porównywali nas cenowo, argumentując, że inne produkty są tańsze. To nas jednak nie zniechęciło i stwierdziliśmy, że nadal będziemy obierać warzywa. Uznaliśmy, że jest grupa odbiorców, która będzie chciała z tego skorzystać, która potrzebuje takich produktów. Dziś się to rozwija. Jest to produkt na miarę czasów, jeśli chodzi o względy zdrowotne, zastosowane składniki, wpisujący się w trendy. Natomiast nie jest na miarę czasów pod względem firmy tej wielkości, czyli automatyzacji. Pojawia się więc pewien dysonans. Można się zastanawiać po co to zrobili? Wyszliśmy z założenia, że firma powinna obserwować to, co się dzieje na rynku i reagować na to. Dostawaliśmy pytania od klientów o takie właśnie wyroby. Nie jest więc tak, że łamiemy jakiś kanon czy robimy coś złego - wskazuje.

Tomasza Łączyńskiego zapytaliśmy także o konkurencyjne produkty linii "Z gruntu dobre" Sokołowa, które trafiły na rynek w podobnym czasie.

- Sokołów ma na pewno większe przebicie i pokrycie rynku. Wydawało się nam, że to my byliśmy pierwsi, bo nie widzieliśmy ich produktu na rynku. Według nas oba produkty są różne. Produkt Sokołowa jest robiony z innych składników - mówi.

Na skutek jakich czynników wiele zakładów mięsnych może nie przetrwać 2019 i 2020 roku? Dlaczego produkcja wegetariańska w zakładzie mięsnym to nic złego? Z jakich przyczyn upadła koncepcja Polskiego Klastra Mięsnego? Czy produkcja pod markami własnymi sieci handlowych może być korzystniejsza niż pod marką producenta? - Na te pytania odpowiedział nam Tomasz Łączyński. Zapraszamy do lektury pełnej treści rozmowy w Strefie Premium:

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Tomasz Łączyński RSS ALERT    /    Pekpol RSS ALERT    /    wegetarianizm RSS ALERT    /    pasztety wegańskie RSS ALERT    /    pasztety RSS ALERT    /    branża mięsna RSS ALERT    /    Z gruntu dobre Sokołów RSS ALERT

KOMENTARZE (1)

  • uutjutut 2019-10-20 10:39:37
    "Dziarskie Jarskie" - zróbcie większy asortyment i dostępność wszędzie. Cena z czasem może trochę zejść . Kupuje, polecam

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 35.175.120.174
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.