REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Prezes Pekpolu: Średnie firmy mięsne mają największy potencjał konsolidacyjny

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 14-02-2012, 10:35
Prezes Pekpolu: Średnie firmy mięsne mają największy potencjał konsolidacyjny
Tomasz Łączyński, prezes ZM Pekpol Ostrołęka

Branża mięsna nie jest ulubioną branżą bankowców. Przyczyny raczej nie powinny być dla nikogo zaskakujące - podmiotów jest dużo, a marże produktów są bardzo niskie. Do tego dochodzi niestabilność i duże wahania cen surowca - mówi w wywiadzie dla serwisu portalspozywczy.pl Tomasz Łączyński, prezes Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.

REKLAMA
- Ostatnio dużo mówi się o kryzysie w branży mięsnej. Czy warunki są rzeczywiście wyjątkowo złe?

- W tej branży chyba nigdy nie było lekko. Branża mięsna nie jest ulubioną branżą bankowców. Przyczyny raczej nie powinny być dla nikogo zaskakujące - podmiotów jest dużo, a marże produktów są bardzo niskie. Do tego dochodzi niestabilność i duże wahania cen surowca. I w tej materii w stosunku do ubiegłych lat niewiele się zmieniło. Jednak nie powiedziałbym, że jest znacząco gorzej. Nadal jest ciężko, tylko warunki zewnętrzne szybko się zmieniają, trzeba starać się za nimi nadążyć. Szczytem szczęścia każdego producenta jest być krok do przodu.

- W zeszłym tygodniu można było przeczytać w "Rzeczpospolitej", że w tym roku nawet 20 firm mięsnych może wypaść z rynku. Pana zdaniem to prawdopodobne?

- Wszystko jest możliwe, jeśli redakcja "Rzeczypospolitej" ma szklaną kulę. Na rynku mięsnym, podobnie jak na rynku prasy czy każdym innym, jedne firmy upadają, a inne powstają. To chyba dość oczywiste. Nie będę odkrywczy, jeśli powiem, że w najgorszej sytuacji, ale i paradoksalnie najlepszej, są średnie przedsiębiorstwa. W najgorszej dlatego, że muszą znaleźć swoje miejsce na rynku, swój sposób na przeżycie, walcząc z dużymi firmami. To właśnie w tych podmiotach występuje najczęściej zarządzanie intuicyjne. Właściciele wchodzą we wszystkie dziedziny funkcjonowania firmy, zaopatrzeni w narzędzie pod nazwą "ja wiem lepiej". Wiele produktów znajduje się na rynku nie dlatego, że jest na nie zapotrzebowanie w danym segmencie rynku, ale dlatego, że produkt smakuje właścicielowi. A dlaczego w najlepszej? Dlatego, że średnie firmy mają największy potencjał konsolidacyjny. Oczywiście pod warunkiem, że poza mocami produkcyjnymi i nieomylnym właścicielem, mają także rynek.

- Z czego wynikają słabe wyniki firm mięsnych?

- Moim zdaniem, z bardzo dużej konkurencyjności, a co za tym idzie, z zabiegania o klienta najróżniejszymi metodami, również tymi bardzo kosztownymi. Część firm, które powstały z małych zakładów i odniosły sukces, dziś sobie nie radzi, gdyż kończą się możliwości zarządzania firmą w sposób intuicyjny. Coraz bardziej liczy się wiedza i analiza tendencji rynkowych, sposoby zarządzania i możliwości wprowadzania szczupłej produkcji. Właściciele wielu zakładów nie są na nią gotowi, a zaczynają być dopiero wtedy, kiedy widmo bankructwa zagląda im w oczy. Niestety wówczas jest już za późno, bo przestali być atrakcyjni. Jeżeli chodzi o Pekpol, jesteśmy otwarci na różne rozwiązania od wielu lat. Może kiedyś uda się.

- Animex wycofał się z produkcji wołowiny. Czy jest prawdopodobne, że inne zakłady pójdą w ślady lidera rynku? Wołowina przestała się opłacać?

- To pytanie do szefostwa Animexu. Na pewno to dobrze policzyli, aczkolwiek znam wiele firm, które pracują z wołowiną i nie narzekają. Można nawet stwierdzić, że dzięki eksportowi wyrobów z wołowiny poza kraje Unii Europejskiej, firmy te wręcz stanęły na nogi.

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • knrx 17-02-2012, 10:59:
Cała prawda o branzy:)
  • konkurencja 15-02-2012, 12:25:
I takich wywiadów powinno być więcej. Mądry gośc i poolitycznie wychodzi z niewygodnych pytań

Zobacz wszystkie komentarze (2)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (11 924) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH