REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Prezes PKM Duda: Branża mięsna odczuwa skutki spadającej siły nabywczej konsumentów

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 15-03-2013, 14:25
Prezes PKM Duda: Branża mięsna odczuwa skutki spadającej siły nabywczej konsumentów
Dariusz Formela, prezes PKM Duda

Sytuacja ekonomiczna kraju bezpośrednio wpływa na kondycję finansową branży spożywczej, która w ostatnim czasie zmaga się z wieloma problemami. Skutki spadającej siły nabywczej polskich konsumentów są wyraźnie odczuwalne przez przedsiębiorców - dochody polskich gospodarstw rosną wolniej od wzrostu cen produktów spożywczych. Branża mięsna w Polsce szczególnie mocno odczuwa taki stan rzeczy, będąc dodatkowo osłabianą przez obserwowany od lat spadek stanu pogłowia trzody chlewnej - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Dariusz Formela, prezes PKM Duda.

REKLAMA

Pogłowie trzody chlewnej sięga obecnie poziomu ok. 11 mln sztuk. Dla porównania - w rekordowym 2004 r. wynosiło ono 22 mln sztuk. - Spadek pogłowia o połowę i jego mniejsza dostępność sprawiły, że na rynku zaostrza się konkurencja o surowiec. W efekcie ceny surowca wieprzowego nieustannie pną się w górę. Kryzys w obszarze podaży tuczników nie jest czymś nowym, jego kolejne stadia obserwujemy przez ostatnie kilka lat, jednak w 2012 r. uderzył w polski przemysł mięsny z największą siłą, przez co miniony rok był zdecydowanie najtrudniejszy dla branży - ocenia Dariusz Formela. - Ceny surowca drożały niemal nieprzerwanie do października, przebijając pod koniec września poziom 6 zł. Średnia cena skupu 1 kg żywca wieprzowego w okresie styczeń-grudzień 2012 wynosiła 5,39 zł i była o 19,3 proc. wyższa od notowanej w analogicznym okresie 2011 r. - zaznacza.

Stan pogłowia kontynuował trend spadkowy by na koniec listopada ub.r. zatrzymać się na poziomie 11,1 mln sztuk, notując głęboki spadek o 14,8 proc. w porównaniu z tym samym okresem 2011. - Rok 2012 to także okres dużych przemian w obszarze zwyczajów żywieniowych polskich konsumentów. Wzrost cen detalicznych mięsa wieprzowego przekraczający w skali roku 10 proc. skłonił ludzi do zwiększenia w swoich dietach udziału relatywnie tańszego drobiu - zauważa prezes PKM Duda. - Według prognoz IERiGŻ, Polacy spożyli w całym 2012 r. o 3 kg mięsa wieprzowego mniej na osobę w porównaniu do 2011 r. To spadek mocno odczuwalny przez producentów czerwonego mięsa, gdyż wynoszący 7-8 proc. Afera solna, która dotknęła branżę mięsną na początku 2012 r, nie pozostała bez wpływu na kondycję rynku. W efekcie problemy finansowe polskich producentów mięsa pogłębiły się, co w przypadku wielu z nich przyspieszyło decyzję o rozpoczęciu procedury upadłościowej - dodaje.

SPÓŁKI SEKTORA SPOŻYWCZEGO NA GPW

DUDPolski Koncern Mięsny Duda SA

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 743) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH