Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

Prezes PKM Duda: Trudna sytuacja wielu zakładów w branży mięsnej zachęca do przejęć

Sądzę, że nadchodzi dobry czas, aby firmy o stabilniejszej sytuacji finansowej mogły pokusić się o przejęcia - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Maciej Duda, prezes PKM Duda.

Prezes PKM Duda: Trudna sytuacja wielu zakładów w branży mięsnej zachęca do przejęć
"Pochopnie działać nie będziemy" - zastrzega Maciej Duda, prezes Polskiego Koncernu Mięsnego Duda

Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
Data: 14-01-2011, 11:55

- W tym roku klimat będzie sprzyjał fuzjom i przejęciom?

- Niepewna jest sytuacja makroekonomiczna w całej Unii Europejskiej. Przy złym obrocie sprawy, ewentualny kryzys może popsuć klimat i wpłynąć na podaż pieniądza, co mogłoby ograniczyć rynek M&A. Sądzę jednak, że będzie to dobry czas by firmy o stabilniejszej sytuacji finansowej mogły pokusić się o przejęcia. Trudna sytuacja wielu zakładów w branży zachęca do działań, a my mamy swoje plany i chcemy je zacząć realizować. Pochopnie działać jednak nie będziemy.

- Czy koniunktura w przyszłym roku pogłębi tendencję dużej liczby upadłości w branży mięsnej?

- Z pewnością pogłębi. Na rynku jest za ciasno, a w obszarze uboju mamy zdecydowany nadmiar mocy produkcyjnych. Marże są tak niskie, że zarabiać można tylko na dużej skali. Proces wypadania z rynku mniejszych i średnich ubojni jest więc nieubłagany, pozytywny choć na pewno bolesny dla jego ofiar. Pozytywny, ponieważ podmioty, które zostaną, nie tylko się obronią, ale i wzmocnią swoje pozycje i płynność, co będzie dobre dla branży mięsnej i pokrewnych, jak np. hodowców.

- W jakim tempie będzie rosło pogłowie świń?

- Rok 2011 jeszcze nie przyniesie przełomu, choć pamiętajmy o specyfice naszego rynku charakteryzującego się dużym rozdrobnieniem producentów trzody. Przeciętne gospodarstwo rolne w Polsce produkuje rocznie około 10 krotnie mniej tuczników, niż w takich krajach jak: Dania, Holandia czy Niemcy. W rok 2011 wchodzimy z wysokimi cenami zbóż, co wpływa na poziom cen pasz - głównego czynnika kosztów produkcji trzody. Od zbiorów z najbliższych żniw zależeć będzie, czy ta tendencja zostanie zahamowana i odwrócona. To jeden z czynników mających wpływ na poziom pogłowia trzody w kraju. Drugim, jest cena za żywiec wieprzowy, której poziom uzależniony będzie od popytu wewnętrznego, a także od trzody w UE, a także kursów walut. Oba czynniki regulowane są przez rynek i wpływ na nie jest niestety ograniczony.

- Czy Pana zdaniem Państwo powinno pomóc hodowcom w odbudowie pogłowia?

- Skoro Unia Europejska zastanawia się nad systemowymi działaniami chroniącymi rentowność branży i hodowców, to polskie instytucje też powinny się włączyć. Mam nadzieję, że uda się wypracować modele wsparcia odbudowy pogłowia.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Maciej Duda RSS ALERT    /    przejęcia RSS ALERT    /    konsolidacja RSS ALERT    /    fuzje RSS ALERT    /    mięso RSS ALERT    /    pogłowie RSS ALERT    /    branża mięsna RSS ALERT

KOMENTARZE (10)

  • Taxi-gsm 2011-01-14 12:21:08
    Pan prezes uroczo się uśmiecha, pewnie myśli, że wszyscy już zapomnieli o jego \"mijankach\" z PRAWDĄ. Panie prezesie DUDA, są tacy co pamiętają. .... pan tu duby smalone prawisz A ja gorę!!! gorę!!!!!
  • aaa730 2011-01-14 13:18:03
    Trudna sytuacja wielu zakładów w branży mięsnej - w tym nasza
  • waldi 2011-01-14 16:28:16
    Żle mu z oczu patrzy,wystarczy spojrzeć na giełde co zrobił z kursem dudy.Omijać tą firme z daleka!
  • bundy 2011-01-14 19:16:26
    Moderator: komentarz został usunięty ze względu na naruszenie zasad forum. Prosimy o zachowanie kultury dyskusji.
  • złe oko 2011-01-14 21:23:32
    Bójta się panowie, bo na was spojrzy. Wiejskie baby wypowiadają się na tym forum, czy co? Jak chcecie pisać to piszcie z sensem.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.204.179.0
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.