REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Prezes Polskiego Mięsa: afera z nieprzebadanym bydłem nie zaszkodzi przemysłowi mięsnemu

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 17-11-2008, 16:25
Prezes Polskiego Mięsa: afera z nieprzebadanym bydłem nie zaszkodzi przemysłowi mięsnemu

- Komisja Europejska pozytywnie oceniła fakt, że polski nadzór weterynaryjny sam wykrył nieprawidłowości w eksporcie bydła, które mogło być nieprzebadane - mówi Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso.

REKLAMA

Według Choińskiego dowodzi to dobrych praktyk w polskich normach weterynaryjnych. - Nasze procedury są bardzo restrykcyjne - jedne z najostrzejszych w Europie. Problem leży nie w normach, lecz w firmach, które nie chcą ich przestrzegać - mówi prezes Związku Polskie Mięso.

Według niego można zastanawiać się nad ewentualnymi zmianami w prawie, ale trzeba robić to ostrożnie, tak, żeby przepisy pomagały a nie przeszkadzały przedsiębiorcom.

Afera wybuchła po zatrzymaniu przez CBA lekarza Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Pruszkowie. Jak podaje portal Wirtualna Polska - weterynarz jest podejrzany o branie łapówek za umożliwienie transportu nieprzebadanego bydła do Holandii, Włoch i na Ukrainę. Tomasz K. przynajmniej od roku fałszował dokumentację. - Ta afera to być albo nie być dla polskiego handlu bydłem, uduszę pana jak coś z tego opublikujecie - przestrzegał tydzień temu reportera TVP Info Główny Lekarz Weterynarii Janusz Związek.

Co ciekawe, nie ustalono jeszcze czy chodzi o 200 sztuk czy 200 tys. sztuk zwierząt, ale ta druga liczba jest raczej nieprawdopodobna. Niemożliwe, żeby jedna firma dokonała przemytu bydła na taką skalę. Nie wierzy w to także Marek Sawicki, minister rolnictwa. - Nie ma takiej możliwości, żeby jeden lekarz mógł przepuścić przez swoją kontrolę aż taką ilość bydła - oświadczył na specjalnie zwołanej konferencji minister. - Sprawa fałszowania świadectw weterynaryjnych eksportowanego z Polski bydła prawdopodobnie nie wpłynie negatywnie na przyszłość polskiego przemysłu mięsnego - uspokaja Witold Choiński.

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Wędlina 17-11-2008, 21:05:
200 sztuk czy 200 tysięcy???? Spora różnica...

Zobacz wszystkie komentarze (1)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (26 526) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH