REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Prezes Polskiego Mięsa: Coraz więcej firm produkuje wieprzowinę wysokiej jakości

  • Autor: PAP
  • Data: 11-12-2011, 11:08
Prezes Polskiego Mięsa: Coraz więcej firm produkuje wieprzowinę wysokiej jakości
Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso

Już ponad 120 podmiotów bierze udział w Systemie Jakości Wieprzowiny PQS. Są wśród nich rolnicy i duże zakłady przetwórcze - poinformował prezes Związku "Polskie Mięso" Witold Choiński.

REKLAMA

PQS (Pork Quality System), czyli System Jakości Wieprzowiny ma gwarantować, że mięso będzie mniej tłuste, łatwiejsze w obróbce kulinarnej, smaczniejsze. Rok temu rozpoczęła się kampania promocyjna współfinansowana z unijnych środków. Kampania, która ma zachęcać do kupowania takiego mięsa, będzie trwała w sumie przez 3 lata.

Produkcja w systemie jakości rozwija się dotąd powoli, choć do systemu przystępuje coraz więcej rolników i zakładów przetwórczych. Aby wytwarzać w systemie PQS, trzeba uzyskać certyfikat.

Rolnicy są tym zainteresowani produkcją wysokiej jakości mięsa wieprzowego, ale pociąga ona za sobą wyższe koszty i wymaga utrzymania przestrzegania określonego reżimu produkcji - od doboru odpowiednich ras poprzez karmienie zwierząt - do uboju - wyjaśnił Choiński.

Z badań wynika, że także konsumenci chcą kupować mięso wysokiej jakości. Jednak nie do końca wiedzą, co oznacza wysoka jakość i gdzie można kupić taką wieprzowinę. Kampania prowadzona przez Związek ma poinformować o zaletach tego mięsa, a także przekonać potencjalnych klientów, że warto je nabyć, choć jest ono droższe od "zwykłej" wieprzowiny o ok. 10-20 proc.

Choiński poinformował, że kampania informacyjna przynosi już rezultaty. W najbliższym czasie mięso ze znakiem PQS pojawi się w wielu mniejszych sieciach handlowych. Trwają też rozmowy z dwoma dużymi sieciami supermarketów - zaznaczył prezes.

Dodał, że supermarkety chcą sprzedawać wysokiej jakości wieprzowinę, ale nie chcą płacić za to mięso więcej niż za dostarczane luzem. Tymczasem mięso PQS jest produkowane w opakowaniach próżniowych, jednostkowych tak, by można było je od razu zidentyfikować - tłumaczył Choiński. Podkreślił, że mięso to musi być droższe nie tylko z tego powodu, ale także ze względu na wyższe koszty wytwarzania.

Według Związku "Polskie Mięso", produkcja w tzw. systemach jakości staje się niemal koniecznością. Wiele krajów nie chce już kupować słabej jakości mięsa, które zalewa rynek Unii Europejskiej. Rolnicy, żeby mieli gwarancję eksportu, muszą poprawić jakość mięsa. Np. w Niemczech w systemie jakości produkowane jest 90 proc. wieprzowiny.

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Adam 12-12-2011, 13:46:
Zabawny człowiek
  • ADAM 11-12-2011, 22:52:
MA PREZES RACJĘ
  • ADAŚ 11-12-2011, 22:50:
ZNA SIĘ WIDAĆ

Zobacz wszystkie komentarze (3)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (10 004) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH