Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes Polskiego Mięsa: Nie ma uzasadnienia dla podwyżki opłat weterynaryjnych

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 07-03-2011, 14:05
Prezes Polskiego Mięsa: Nie ma uzasadnienia dla podwyżki opłat weterynaryjnych
Na fot. Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso

Branża mięsna, zwłaszcza w tym trudnym czasie, kiedy większość zakładów mięsnych boryka się z problemami finansowymi, powinna być szczególnie chroniona przed nadmiernym wzrostem kosztów, aby zapewnić konkurencyjność polskiej produkcji mięsnej w stosunku do rynków zagranicznych - ocenia Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso.

Związek Polskie Mięso zwraca w liście do ministra rolnictwa i rozwoju wsi uwagę na brak akceptacji strony społecznej na proponowane podwyżki opłat weterynaryjnych i zmiany warunków i wysokości wynagrodzenia pracowników Inspekcji Weterynaryjnej. Propozycje zostały zawarte w projektach rozporządzeń MRiRW z 18 lutego 2011 r. - Z informacji, które posiadamy, wynika, że już aktualnie koszty ponoszone z tytułu nadzoru weterynaryjnego w branży mięsnej w Polsce należą do jednych z najwyższych w Europie - zaznacza Witold Choiński. - W niektórych krajach europejskich, takich jak np. Dania, odchodzi się wręcz od bezpośredniego nadzoru lekarzy weterynarii nad ubojem oraz pomniejsza opłaty tam, gdzie jest to możliwe. Chodzi np. o uznanie mrożenia mięsa w zakładach mięsnych jako jednego ze sposobów ochrony przed „włośniami" i odejście od naliczania opłat z tego tytułu, co bardzo obniża koszty funkcjonowania tych przedsiębiorstw. Inne kraje wprowadzają różnego rodzaju rozwiązania, jak np. zastępowanie lekarzy weterynarii do nadzoru (tzw. oglądaczy) w zakładach mięsnych - pracownikami zakładu mięsnego przeszkolonymi przez lekarzy. Taki model wybrała np. Francja - wskazuje.

Dodaje, że proponowane podwyższenie stawek opłat o 15 proc. za nadzór nad ubojem bydła, świń i drobiu wykonywany w godzinach 18:00-6:00 oraz w soboty i dni ustawowo wolne od pracy o 20 proc. nie znajduje żadnego uzasadnienia. - Co więcej, spowoduje podwyższenie kosztów funkcjonowania zakładów, w tym z tytułu opłat weterynaryjnych, o co najmniej 20 proc. dotychczasowych stawek - podkreśla prezes Związku Polskie Mięso. - W większości zakładów ubojowych praca w godzinach 18:00-6:00 oraz w soboty i dni ustawowo wolne od pracy wynika ze specjalnego charakteru tej działalności i prowadzonej produkcji, zwłaszcza eksportowej oraz często z przepisów prawa wynikających chociażby z zachowania dobrostanu zwierząt - akcentuje.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 946) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH