Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes Polskiego Mięsa: Nie ma uzasadnienia dla podwyżki opłat weterynaryjnych

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 07-03-2011, 14:05
Prezes Polskiego Mięsa: Nie ma uzasadnienia dla podwyżki opłat weterynaryjnych
Na fot. Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso

Branża mięsna, zwłaszcza w tym trudnym czasie, kiedy większość zakładów mięsnych boryka się z problemami finansowymi, powinna być szczególnie chroniona przed nadmiernym wzrostem kosztów, aby zapewnić konkurencyjność polskiej produkcji mięsnej w stosunku do rynków zagranicznych - ocenia Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso.

Związek Polskie Mięso zwraca w liście do ministra rolnictwa i rozwoju wsi uwagę na brak akceptacji strony społecznej na proponowane podwyżki opłat weterynaryjnych i zmiany warunków i wysokości wynagrodzenia pracowników Inspekcji Weterynaryjnej. Propozycje zostały zawarte w projektach rozporządzeń MRiRW z 18 lutego 2011 r. - Z informacji, które posiadamy, wynika, że już aktualnie koszty ponoszone z tytułu nadzoru weterynaryjnego w branży mięsnej w Polsce należą do jednych z najwyższych w Europie - zaznacza Witold Choiński. - W niektórych krajach europejskich, takich jak np. Dania, odchodzi się wręcz od bezpośredniego nadzoru lekarzy weterynarii nad ubojem oraz pomniejsza opłaty tam, gdzie jest to możliwe. Chodzi np. o uznanie mrożenia mięsa w zakładach mięsnych jako jednego ze sposobów ochrony przed „włośniami" i odejście od naliczania opłat z tego tytułu, co bardzo obniża koszty funkcjonowania tych przedsiębiorstw. Inne kraje wprowadzają różnego rodzaju rozwiązania, jak np. zastępowanie lekarzy weterynarii do nadzoru (tzw. oglądaczy) w zakładach mięsnych - pracownikami zakładu mięsnego przeszkolonymi przez lekarzy. Taki model wybrała np. Francja - wskazuje.

Dodaje, że proponowane podwyższenie stawek opłat o 15 proc. za nadzór nad ubojem bydła, świń i drobiu wykonywany w godzinach 18:00-6:00 oraz w soboty i dni ustawowo wolne od pracy o 20 proc. nie znajduje żadnego uzasadnienia. - Co więcej, spowoduje podwyższenie kosztów funkcjonowania zakładów, w tym z tytułu opłat weterynaryjnych, o co najmniej 20 proc. dotychczasowych stawek - podkreśla prezes Związku Polskie Mięso. - W większości zakładów ubojowych praca w godzinach 18:00-6:00 oraz w soboty i dni ustawowo wolne od pracy wynika ze specjalnego charakteru tej działalności i prowadzonej produkcji, zwłaszcza eksportowej oraz często z przepisów prawa wynikających chociażby z zachowania dobrostanu zwierząt - akcentuje.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (25 610) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH