REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Prezes Polskiego Mięsa: Rentowność sektora mięsnego jest gorsza niż w ubiegłych latach

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 07-12-2011, 15:10
Prezes Polskiego Mięsa: Rentowność sektora mięsnego jest gorsza niż w ubiegłych latach
Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso

Według danych GUS w pierwszej połowie roku średnie i duże firmy zanotowały spadek wskaźnika rentowności obrotu netto do 1,0 proc. w porównaniu z 4,0 proc. roku ubiegłego. Najgorzej w tym roku wypadły firmy drobiarskie - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso.

REKLAMA

- Jakie trendy na rynku mięsa czekają na nas w przyszłym roku?

- Jednym z najważniejszych trendów w roku 2012 będzie promocja systemów jakości produkcji żywności. Konsumenci są w stanie zapłacić za wyższą jakość, ale tylko tą gwarantowaną. Ważna jest więc jakość potwierdzona certyfikatem oraz podnoszenie świadomości nabywców. Dlatego w tym roku planujemy kontynuację kampanii systemu PQS. Promowanie żywności wysokiej jakości to strategia zgodna z najnowszymi trendami proponowanymi przez KE. Takie systemy w Europie są bardzo popularne i stanowią ok. 90 proc. ogólnej produkcji mięsa wołowego i wieprzowego. Gwarantują one producentom zbyt i wyższą marże, a przetwórcom partie wyrównanych surowców, które zwiększają powtarzalność finalnych produktów. Dzięki takim systemom jakości jak PQS możemy w Europie konkurować jakością a nie tylko ceną.

- Jak przemysł mięsny będzie wspominał 2011 r.?

- W I półroczu 2011 roku nastąpił wyraźny wzrost obrotów przemysłu mięsnego i wydajności pracy. Wyniki finansowe przemysłu mięsnego były w pierwszych miesiącach gorsze od rekordowych zarejestrowanych w 2010 roku, głównie z powodu dużego wzrostu cen surowców. W pierwszych miesiącach 2011 roku w dużych i średnich firmach mięsnych produkcja wędlin zwiększyła się o 8,2 proc., produkcja konserw wieprzowych i wołowych wzrosła o 24 proc., a dań gotowych ponad dwukrotnie. Równocześnie nastąpił wyraźny spadek produkcji innych przetworów z mięsa wieprzowego. Łączna produkcja przetworów z mięsa czerwonego była jedynie o 3-5 proc. wyższa niż przed rokiem. Jednoznacznych danych jeszcze nie ma, ale według szacunków IERiGŻ w 2011 roku produkcja wędlin znów osiągnie 800 tys. ton i będzie o ok. 4-5 proc. wyższa niż w 2010 roku. Według IERiGŻ produkcja wszystkich przetworów mięsnych powinna osiągnąć 1,2 mln ton i jest to poziom wyższy niż w roku poprzednim o ok. 3 proc.

- Co z rentownością sektora mięsnego?

- Według danych GUS w pierwszej połowie roku średnie i duże firmy zanotowały spadek wskaźnika rentowności obrotu netto do 1,0 proc. w porównaniu z 4,0 proc. roku ubiegłego. Najgorzej w tym roku wypadły firmy drobiarskie. Największym problemem branży w tym roku był dostęp do surowców a także wysokie koszty produkcji, wzrost kosztów stałych takich jak energia, paliwa i koszty pracy. Po raz pierwszy w historii notowań ceny trzody chlewnej w drugim półroczu nie spadały i były wyższe niż w miesiącach letnich, w których zwykle ceny osiągały swoje maximum. Ta nietypowa sytuacja na rynku wieprzowiny utrzymuje się we wszystkich krajach UE. Jednym z powodów sytuacji podaje się spadek produkcji, przyczyną może też być mniejszy popyt na ten rodzaj mięsa. Na niską rentowność ma wpływ również niska opłacalności produkcji wywołana wysokimi cenami zbóż - pasz. W tym wypadku ograniczone możliwości podnoszenia cen sprzedaży przez zakłady powodują znaczną redukcję marży. W drugiej połowie roku sytuacja ta ulega nieznacznej poprawie, jednak nadal jest ona gorsza niż w ubiegłych latach. Złej sytuacji nie poprawiły też decyzje ministra rolnictwa o podwyższeniu opłat weterynaryjnych.

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • kogut 08-12-2011, 21:21:
jeden lubi matkę drugi córke a trzeci lubi jak mu nogi smierdzą....
  • kardynał 08-12-2011, 20:44:
Uważam że nie wszyscy klienci wolą płacić więcej za jakość.Są rejony w Polsce gdzie cena jest ważniejsza od jakości,podyktowane jest to trudną sytuacją gospodarczą rejonu.
  • polityk 08-12-2011, 11:18:
Przyczyna zmniejszenia rentownosci sektora miesnego jest podniesienie ceny skupu zywca wieprzowego i wołowego w Polsce.W Tamtym roku doszło do sztucznego zaniżenia cen skupu żywca wieprzowego nawet ponizej 3 zł za 1 kg
Było to działanie przestępcze na ktore nie zareagowało Ministerstwo Rolnictw i Rozwoju Wsi pomimo masowośco tego niekorzystnego zjawiska w Polsce.Diprowadzło to do likwidacji masowjej wiekszości ferm w Polsce....i dlatego nie ma surowca dla sektora miesnego w Polsce i zmniejszenie jego rentoności jest oczywiste i tylko idiota ekonomiczny spodziewłby sie czegos innego.....Pozdro 600 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi powinien zabrac głos w Sejmie w tej sprawie....Ale On tego nie zrobi bo to taki Minister.....

Zobacz wszystkie komentarze (3)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (24 017) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH