Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes Polskiego Mięsa: Rentowność sektora mięsnego jest gorsza niż w ubiegłych latach

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 07-12-2011, 15:10
Prezes Polskiego Mięsa: Rentowność sektora mięsnego jest gorsza niż w ubiegłych latach
Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso

Według danych GUS w pierwszej połowie roku średnie i duże firmy zanotowały spadek wskaźnika rentowności obrotu netto do 1,0 proc. w porównaniu z 4,0 proc. roku ubiegłego. Najgorzej w tym roku wypadły firmy drobiarskie - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso.

- Jakie trendy na rynku mięsa czekają na nas w przyszłym roku?

- Jednym z najważniejszych trendów w roku 2012 będzie promocja systemów jakości produkcji żywności. Konsumenci są w stanie zapłacić za wyższą jakość, ale tylko tą gwarantowaną. Ważna jest więc jakość potwierdzona certyfikatem oraz podnoszenie świadomości nabywców. Dlatego w tym roku planujemy kontynuację kampanii systemu PQS. Promowanie żywności wysokiej jakości to strategia zgodna z najnowszymi trendami proponowanymi przez KE. Takie systemy w Europie są bardzo popularne i stanowią ok. 90 proc. ogólnej produkcji mięsa wołowego i wieprzowego. Gwarantują one producentom zbyt i wyższą marże, a przetwórcom partie wyrównanych surowców, które zwiększają powtarzalność finalnych produktów. Dzięki takim systemom jakości jak PQS możemy w Europie konkurować jakością a nie tylko ceną.

- Jak przemysł mięsny będzie wspominał 2011 r.?

- W I półroczu 2011 roku nastąpił wyraźny wzrost obrotów przemysłu mięsnego i wydajności pracy. Wyniki finansowe przemysłu mięsnego były w pierwszych miesiącach gorsze od rekordowych zarejestrowanych w 2010 roku, głównie z powodu dużego wzrostu cen surowców. W pierwszych miesiącach 2011 roku w dużych i średnich firmach mięsnych produkcja wędlin zwiększyła się o 8,2 proc., produkcja konserw wieprzowych i wołowych wzrosła o 24 proc., a dań gotowych ponad dwukrotnie. Równocześnie nastąpił wyraźny spadek produkcji innych przetworów z mięsa wieprzowego. Łączna produkcja przetworów z mięsa czerwonego była jedynie o 3-5 proc. wyższa niż przed rokiem. Jednoznacznych danych jeszcze nie ma, ale według szacunków IERiGŻ w 2011 roku produkcja wędlin znów osiągnie 800 tys. ton i będzie o ok. 4-5 proc. wyższa niż w 2010 roku. Według IERiGŻ produkcja wszystkich przetworów mięsnych powinna osiągnąć 1,2 mln ton i jest to poziom wyższy niż w roku poprzednim o ok. 3 proc.

- Co z rentownością sektora mięsnego?

- Według danych GUS w pierwszej połowie roku średnie i duże firmy zanotowały spadek wskaźnika rentowności obrotu netto do 1,0 proc. w porównaniu z 4,0 proc. roku ubiegłego. Najgorzej w tym roku wypadły firmy drobiarskie. Największym problemem branży w tym roku był dostęp do surowców a także wysokie koszty produkcji, wzrost kosztów stałych takich jak energia, paliwa i koszty pracy. Po raz pierwszy w historii notowań ceny trzody chlewnej w drugim półroczu nie spadały i były wyższe niż w miesiącach letnich, w których zwykle ceny osiągały swoje maximum. Ta nietypowa sytuacja na rynku wieprzowiny utrzymuje się we wszystkich krajach UE. Jednym z powodów sytuacji podaje się spadek produkcji, przyczyną może też być mniejszy popyt na ten rodzaj mięsa. Na niską rentowność ma wpływ również niska opłacalności produkcji wywołana wysokimi cenami zbóż - pasz. W tym wypadku ograniczone możliwości podnoszenia cen sprzedaży przez zakłady powodują znaczną redukcję marży. W drugiej połowie roku sytuacja ta ulega nieznacznej poprawie, jednak nadal jest ona gorsza niż w ubiegłych latach. Złej sytuacji nie poprawiły też decyzje ministra rolnictwa o podwyższeniu opłat weterynaryjnych.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • kogut 08-12-2011, 21:21:
jeden lubi matkę drugi córke a trzeci lubi jak mu nogi smierdzą....
  • kardynał 08-12-2011, 20:44:
Uważam że nie wszyscy klienci wolą płacić więcej za jakość.Są rejony w Polsce gdzie cena jest ważniejsza od jakości,podyktowane jest to trudną sytuacją gospodarczą rejonu.
  • polityk 08-12-2011, 11:18:
Przyczyna zmniejszenia rentownosci sektora miesnego jest podniesienie ceny skupu zywca wieprzowego i wołowego w Polsce.W Tamtym roku doszło do sztucznego zaniżenia cen skupu żywca wieprzowego nawet ponizej 3 zł za 1 kg
Było to działanie przestępcze na ktore nie zareagowało Ministerstwo Rolnictw i Rozwoju Wsi pomimo masowośco tego niekorzystnego zjawiska w Polsce.Diprowadzło to do likwidacji masowjej wiekszości ferm w Polsce....i dlatego nie ma surowca dla sektora miesnego w Polsce i zmniejszenie jego rentoności jest oczywiste i tylko idiota ekonomiczny spodziewłby sie czegos innego.....Pozdro 600 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi powinien zabrac głos w Sejmie w tej sprawie....Ale On tego nie zrobi bo to taki Minister.....

Zobacz wszystkie komentarze (3)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 793) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH