Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes "Polskiej Ekologii": Sprzedajmy Chińczykom żywność premium za dobre pieniądze

  • Autor: AT/portalspozywczy.pl
  • Data: 22-12-2017, 14:08
Prezes
Paweł Krajmas - prezes Stowarzyszenia „Polska Ekologia”, fot. "Polska Ekologia"

- Do Chin nie z każdą żywnością da się wejść. Nawet z naszą konwencjonalną, bo i po co. Powinniśmy sprzedawać im produkty luksusowe, które wciąż są niedostępne w Chinach, a na które istnieje duże zapotrzebowanie - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Paweł Krajmas, prezes Stowarzyszenia „Polska Ekologia”, właściciel Zakładu Mięsnego „Jasiołka” w Dukli, firmy produkującej wędliny tradycyjne i ekologiczne.

Prezes "Polskiej Ekologii" zwraca uwagę, że rosnąca zamożność chińskiego konsumenta powoduje wzrost popytu na żywność ekologiczną.

- Chińczycy poczuli siłę pieniądza, w związku z czym zaczęli szukać zdrowia. Mają duży problem z chorobami układu pokarmowego, zwłaszcza raka jelita grubego. A jeśli ma się pieniądze, szuka się rozwiązań alternatywnych, żeby nie jeść non stop konserwantów, tylko zadbać o swoje zdrowie. Chińczycy zaczynają też wyjeżdżać i widzą, że na świecie to trochę inaczej wygląda. I to przekładają na wizję swojego rynku - dodaje.

Jednak zdaniem Pawła Krajmasa, aby mocniej wejść na rynek chiński, potrzeba wsparcia od naszych służb i rządu.

- Chodzi także o to, żeby nie sprzedawać tanio skóry, że Chińczycy łatwo są w stanie wprowadzić pewne rzeczy do nas, a gdy my staramy się wprowadzić nasze produkty do nich, musimy czekać dwa lata. Trzeba zacząć szanować samych siebie i szanować przedsiębiorców. Sukces sam nie przyjdzie, trzeba się do tego przyłożyć - mówi.

Właściciel ZM "Jasiołka" jest zdania, że dokonane w ostatnim czasie przejęcia zakładów mięsnych będą miały na celu wprowadzenie chińskich produktów na rynek polski.

- Nie sądzę żebym przesadzał, gdyż w sklepach w Polsce spotyka się coraz więcej żywności ekologicznej z Chin. Już dzisiaj struktura sprzedaży żywności ekologicznej w sieciach pokazuje, że w 80 proc. jest to żywność sprowadzana z zagranicy. Ryż można sprowadzić z Włoch albo z Chin, tak samo nasiona, pestki dyni. Gdy popatrzyłem na Chińczyków, którzy przyjechali na naszą Ekogalę, widać, że przyglądają się i mocno badają rynek. W 2017 roku byliśmy z marszałkiem województwa podkarpackiego w Kantonie, gdzie spotkaliśmy się z gubernatorem prowincji. Powiedział nam, że od 2022 roku cała prowincja będzie produkowała tylko i wyłącznie żywność ekologiczną. Pora zdać sobie sprawę, jakie to będzie rodziło konsekwencje, także dla polskich wytwórców - dodał.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Tadeusz 27-12-2017, 16:19:
Kochani ekolodzy
Miejsce sprzedaży polskiej żywności ekologicznej powinno być w Polsce. Tutaj trzeba edukować społeczeństwo od dziecka jaka jest różnica między żywnością tzw konwencjonalną a ekologiczną my bardziej powinniśmy dbać o zdrowie polskiego społeczeństwa bo tutaj też ze zdrowiem nie jest najlepie.
  • ekolog 23-12-2017, 12:30:
w sobotę JASIOŁKA sprzedaje na BOBAZAR kiełbasy ekologiczne, następnie w niedzielę już na zwykłym targowisku te same wyroby z za pół ceny jako tradycyjne prawdziwy Polski biznesmen

Zobacz wszystkie komentarze (2)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (9 809) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane