Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Prezes PSPR: Będzie następowała konsolidacja branży rybnej

Z pewnością obserwowana będzie dalsza konsolidacja branży. Ponadto polskie przetwórnie będą starały się zwiększyć sprzedaż na rodzimym rynku oraz utrzymać progres w eksporcie. Dla połowów na Bałtyku na rok 2013 obniżono kwoty dla dorsza i łososia, podwyższono dla śledzia, gładzicy oraz szprota - powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Jerzy Safader, prezes Polskiego Stowarzyszenia Przetwórców Ryb i właściciel słupskiej firmy Stanpol.

Prezes PSPR: Będzie następowała konsolidacja branży rybnej
Jerzy Safader, prezes Polskiego Stowarzyszenia Przetwórców Ryb

Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
Data: 01-07-2013, 11:27

Jego zdaniem, powodem do zmartwień są problemy z pozyskaniem surowca z Bałtyku - wykorzystanie polskich limitów połowowych dorsza na dzień 1 października 2012 to 37 proc. kwoty. - Ponadto bariery dla pełniejszego rozwoju branży to: rozporządzenia, które charakteryzują się małą elastycznością dla branży rybnej, mała konsumpcja ryb w Polsce, mimo iż wartość eksportu stale rośnie, konkurencja ze strony produktów drobiowych, wieprzowych itp. oraz mała świadomość wśród konsumentów nt. walorów odżywczych ryb - wymienia Jerzy Safader.

Polska jest jednym z większych przetwórców ryb w Europie (9 miejsce), większość produkcji jest eksportowana (ok. 60 proc.). Obecnie na terenie kraju działa 293 przetwórni spełniających wymogi unijne. Polska branża przetwórstwa rybnego jest uważana za jedną z najnowocześniejszych w Europie, a większość zakładów posiada powszechnie uznawane certyfikaty jakości.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Jerzy Safader RSS ALERT    /    Polskie Stowarzyszenie Przetwórców Ryb RSS ALERT    /    przetwórstwo ryb RSS ALERT    /    ryby RSS ALERT    /    branża rybna RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.82.119.116
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.