Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Prezes PSPR: Sieci handlowe powinny wziąć na siebie część kosztów certyfikacji

- W niektórych firmach certyfikat zabiera 25 proc. zysku brutto. Apeluję do sieci handlowych żeby, nie obniżając ceny przetwórcy, podzieliły się częścią kosztów uzyskania tych certyfikatów - mówi Jerzy Safader, prezes Polskiego Stowarzyszenia Przetwórców Ryb podczas konferencji MSC "Zrównoważone rybołówstwo i certyfikacja produktów rybnych w Europie Centralnej: dobre praktyki, szanse, wyzwania"

Prezes PSPR: Sieci handlowe powinny wziąć na siebie część kosztów certyfikacji
Jerzy Safader, prezes PSPR, fot. archiwum

Jerzy Safader zwrócił uwagę, że koszt certyfikacji, np. MSC, obecnie ponosi praktycznie w całości przetwórca i ewentualnie konsument.

- Sieci są głównym odbiorcą naszych produktów, a my jesteśmy głównym dostawcą produktów rybnych. Apeluję do sieci handlowych żeby, nie obniżając ceny przetwórcy, podzieliły się częścią kosztów. Wówczas od razu wskaźnik np. MSC pójdzie w górę - dodał.

Safader zapewnił, że nikt z przetwórców nie kwestionuje konieczności respektowania zasad zrównoważonego rozwoju.

- Każda organizacja pozarządowa, która o to dba ma pełne poparcie przetwórców. Wiadomo, że zasoby naturalne trzeba szanować i ręka człowieka nie powinna w nie zbyt mocno ingerować. Podaż ryb jest potrzebna, ale nie ma innej drogi niż rozwój akwakultury śródlądowej i morskiej. W kwestii rozwoju akwakultury należy lobbować w stronę Komisji Europejskiej, gdyż Europa odstaje od reszty świata w tej dziedzinie  - dodał.

Szef PSPR przypomniał, że wskaźnik rentowności w przetwórstwie ryb i całym przemyśle spożywczym jest niski.

- Średnia to 3,5-4 proc. Dlatego proszę się nie dziwić jak na patrzymy na kwestię certyfikacji. W niektórych firmach MSC zabiera 25 proc. zysku brutto i trzeba mieć tego świadomość. Na szczęście jesteśmy jeszcze w fazie pomocy unijnej na inwestycje, ale to się kiedyś skończy - dodał.

Safader wskazał, że certyfikacja połowów to tylko jedna strona medalu.

- Wprowadźmy sto procent kontroli wyładunku ryb w portach. I wtedy będzie super. Przetwórca to kolejne ogniwo łańcucha produkcji. Przetwórca nie łowi, nie przeławia, nie przywozi nieraportowanych połowów. Tutaj trzeba rozmawiać z Komisją Europejską, ponieważ ma ona dużo pieniędzy na kontrolę połowów a efekty tego są marne - dodał.

Prezes PSPR nadmienił, że stowarzyszenie będzie apelowało o uporządkowanie spraw certyfikacji na poziomie unijnym.

- Morski Instytut Rybacki opublikował listę 15 certyfikatów, które obowiązują w naszych przetwórniach. W firmach jest więcej segregatorów z certyfikatami niż faktur. Polska wystąpi z inicjatywą uporządkowania spraw certyfikacji. Będziemy dyskutować o tym w listopadzie na posiedzeniu europejskich stowarzyszeń przetwórców ryb - dodał.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Jerzy Safader RSS ALERT    /    Polskie Stowarzyszenie Przetwórców Ryb RSS ALERT    /    ryby RSS ALERT    /    MSC RSS ALERT    /    sieci handlowe RSS ALERT    /    ryby 2018 RSS ALERT    /    przetwórstwo ryb RSS ALERT    /    przetwórstwo ryb w Polsce RSS ALERT    /    połowy RSS ALERT

KOMENTARZE (1)

  • pomorzanin 2018-10-01 19:10:03
    oby ktoś usłyszał. B. mądre słowa.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.227.31.145
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku

Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

portalspozywczy.pl w social media

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.