REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Prezes PZPBM: Dopóki złoty jest słaby, sektor wołowiny nie odczuwa skutków spowolnienia polskiej gospodarki

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 08-06-2009, 16:07
Prezes PZPBM: Dopóki złoty jest słaby, sektor wołowiny nie odczuwa skutków spowolnienia polskiej gospodarki

Z uwagi na osłabienie się złotego krajowi producenci wołowiny przeżywają od kilku miesięcy wzmożony popyt na polskie mięso w krajach UE - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Jerzy Wierzbicki, prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego.

REKLAMA

Nasze ceny wołowiny są silnie skorelowane z kursem i poziomem cen w całej Unii. - Popyt na rynku krajowym po podniesieniu cen wyrażonych w PLN osłabł - zauważa Wierzbicki. - W naszym przekonaniu należy mocno pracować nad popytem krajowym, ale także nad podniesieniem ceny wyrażonej w EUR uzyskiwanej w eksporcie - podkreśla.

Zdaniem prezesa PZPBM należy dążyć do zrównoważonego rozwoju opartego w znaczącej części o polskiego konsumenta. - Historia rozwoju hiszpańskiego rynku wołowiny jest dla nas dobrym przykładem - zaznacza Jerzy Wierzbicki. - Dopóki złoty jest słaby, sektor wołowiny nie odczuwa skutków spowolnienia polskiej gospodarki - dodaje.

Dla producentów wołowiny większe znaczenie ma spowolnienie europejskiej gospodarki. - Konsekwencją jest spadek popytu na żywność z wyższej półki jaką jest wołowina, zwłaszcza bardziej szlachetne elementy. Te symptomy są już widoczne, średnia cena za buhajki R3 w UE obniża się - mówi prezes PZPBM. - W Polsce potrzebna jest głęboka restrukturyzacja sektora wołowiny - akcentuje.

W ocenie Wierzbickiego wołowina przez ostatnie 20 lat była traktowana w Polce jako produkt uboczny od produkcji mleka. - W Europie i na świecie sektor wołowiny to potężny wyspecjalizowany przemysł. W Polsce ten segment wymaga zmian - zwraca uwagę prezes Zrzeszenia. - Dziś silna konkurencyjność polskiej wołowiny wynika z niskiej ceny, ale niska cena nie pozwala na kumulacje kapitału. Należy pracować nad lepszym dostosowaniem produktu do rynku, nad poprawą wartości dodanej, oraz nad obniżeniem kosztów i wzmocnieniem popytu - podsumowuje. Sygnałem nadchodzących głębokich zmian w sektorze wołowiny w UE jest choćby raport brytyjskiej organizacji reprezentującej sektor wołowiny (EBLEX).

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (24 017) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH