REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Prezes PZPBM: Jakość tusz wołowych jest niewyrównana. To obniża wartość handlową

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 07-05-2010, 13:25
Prezes PZPBM: Jakość tusz wołowych jest niewyrównana. To obniża wartość handlową

Jakość tusz wolowych w Polsce nie jest niestety wysoka. Mamy około 70 proc. udziału ras O i P w ubojach buhajków, co plasuje nas pod koniec stawki w UE 27 - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Jerzy Wierzbicki, prezes Polskiego Związku Producentów Bydła Mięsnego.

REKLAMA

Małe partie żywca wołowego w opasie determinują potrzebę istnienia pośredników pomiędzy rolnikami a ubojniami, którzy spełniają w istniejącej sytuacji ważną rolę sortowni towaru. - Mimo to jakość tusz jest mocno niewyrównana, co obniża ich wartość handlową - zauważa prezes PZPBM. - Jakość mięsa jest również niewyrównana. Na Polski rynek trafiają znaczące ilości wołowiny o dużym rozrzucie parametrów jakościowych - dodaje.

Cena wołowiny z młodego bydła jest w Polsce znacznie niższa niż średnio w UE. - Krajowa konsumpcja jest najniższa w UE27 - wskazuje Jerzy Wierzbicki. - Wielu polskich konsumentów nie akceptuje tej jakości, którą otrzymuje za proponowaną cenę - zaznacza.

KOMENTARZE: (5)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Łukasz M 12-05-2010, 12:28:
Do Pana Dzika
Zwracam honor, muszę posypać głowę popiołem, poniosło mnie:)
Chciałbym , żeby to forum było miejscem wymiany poglądów i doświadczeń profesjonalistów, a dyskusja była na wysokim poziomie merytorycznym. Poniekąd tak jest, niejednokrotnie dyskusja, w komentarzach, jest ciekawsza niż sam artykuł. Cieszę się, że jest takie miejsce, gdzie mogą zderzać się pogląd. Konstruktywna krytyka jeszcze nikomu nie zaszkodziła:)
Jako student, na wakacjach, pracowałem w dużej ubojni bydła w Leuwarden, w Holandii, w samym sercu Fryzji. Zakład ubijał tygodniowo do 3500 sztuk bydła, które pochodziło z całej Europy, nawet Ukrainy. Mogłem się tam przyjrzeć technologi produkcji wołowiny. Ubijane stuki można było podzielić na takie grupy jak: wyeksploatowane krowy HF, ciężkie opasione krowy, ciężkie opasy ras mięsnych , oraz cielęta w wieku 8 - 10 miesięcy pochodzące z opasu cieląt krów mlecznych, jak na ten typ użytkowania, bardzo dobrze opasione.
Dlaczego o tym piszę, chce zwrócić uwagę na tak zwaną MŁODĄ WOŁOWINĘ która ma bardzo dobre cechy jakościowe, ponieważ sztuki są ubijane w momencie osiągnięcia dojrzałości ubojowej, nie są przerośnięte, ani zbyt otłuszczone. To jest o wiele krótsza droga do produkcji przyzwoitej jakości wołowiny, aniżeli budowanie stad bydła mięsnego od podstaw.

PS. do Pana Dzika, co do jakości wołowiny z Morlin mogę ją oceniać, niejako, z "zewnątrz", nie miałem okazji zobaczyć produkcji na własne oczy, nie mniej jednak mogę powiedzieć, że wołowina z Morlin cechuje się dobrą trwałością, dla porównania mięso konkurencji niejednokrotnie nie "dotrzymuje" do końca terminu przydatności, ponad to cenie sobie fachowy rozbiór wołowiny, u konkurenta, nie raz bywa z tym na bakier i jeszcze jeden argument w Morlinach wiedzą co to jest mięso handlowe, gdzie szponder to szponder, a nie zebra :)
  • dzik 11-05-2010, 23:25:
Do Pana Łukasza M
Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie po kolei
1) Wszędzie ubija się wyeksploatowane bydło, zgadza się i prawie wszędzie mam na myśli kraje o tradycyjnych konsumpcyjnych tego surowca, trafia ono jako \"lepiszcze\" do wyrobów typu kiełbasa, salami dojrzewające lub parzone itd. a nie jako wołowe kulinarne. Co do Morlin to standardy są wysokie, ale w ujęciu marketingowym i to tylko tyle.Produkcję tego zakładu znam od podszewki od lat 90-tych i niech mi Pan uwierzy na słowo :)
2) Siemental to jednak rasa bardziej mięsna niż mleczna, ale ta granica jest znacznie płynniejsza niż mogło by się wydawać, jeden uznaje ją za mięsną inny za ogólnoużytkową. Tak to bywa: Gdzie Polaków dwóch tam prawd dwanaście
3) W punkcie trzecim zgadzam się użyłem pojęcia mięsność, zamiast stopień rozwinięcia partii o najwyższych walorach kulinarnych bo i tak można (Rozbratel, Rostbef, Kark, Udziec) itd. Ja widzę swój błąd jednak nie ma on większego znaczenia, w badaniach(dla zainteresowanych do wglądu) które przeprowadzałem na półtuszach, konkluzje finałowe i tak nas zaprowadzą do tego samego punktu, mianowicie sztuki o dobrze rozwiniętych partiach mają dużą procentowa zawartość mięsa w tuszy przy pełnym rozbiorze dy-sekcyjnym, tkankowym.Czyli ich mięsność jest wysoka. Troche się zapędziłem ale to tylko pewna metodyka pojęciowa, nie istotna dla praktyków
4) W punkcie czwartym niestety nasze drogi rozjadą się całkowicie, lub jak mawiał Wałęsa dokonam zwrotu o 360 stopni.\"Elektrostymulacja powoduje wyczerpanie zapasów energetycznych w mięśniach, co zapobiega skurczowi chłodniczemu\" zgadza się wie Pan dlaczego nasza wołowina jest taka twarda?, bo każda sztuka ma Cold Shortening lub 90 % z nich ma tę wadę. Elektrostymulacja eliminuje skurcz chłodniczy przez co mięśnie są o wile bardziej miękki, a siła ciecia która musi być użyta do rozdzielenia wiązek włókien (miofibryle itd.) jest nisza o kilka Niutonów na 1 cm, bo taka skala obowiązuje.
A teraz finał: w Polsce w zasadzie nie ma klasyfikacji tusz wołowych i nawet w Morlinach walą \"na oko\" przez co chłop traci aż miło patrzeć. Ma Pan rację już pięć lat temu powinna być powołana niezależna organizacja do klasyfikacji wszystkich półtusz nawet wieprzowych, bo na tych najłatwiej w poroże walić, wie to każdy kto pracuje Ultrafonem.
I na koniec żeby załagodzić troszkę wydźwięk mojego wpisu. Nie jestem początkującym doktorantem, chociaż mam wykształcenie kierunkowe zdobyte na UWM w Olsztynie, Audytorem też nie jestem i nigdy się nie obrażam a takie konstruktywne komentarze zawsze mnie budują. Jest dla kogo pisać
Pozdrawiam
Panie Łukaszu
  • Łukasz M 11-05-2010, 21:37:
Do Pana Dzika:
Mam nieodparte wrażenie, że coś Pan tam poczytał i coś zobaczył.

1) W każdym kraju ubija się wyeksploatowane krowy, z produkcji mlecznej, jakoś trzeba je \"zutylizować\", nie zgodzę się, że Morliny sprzedają tą wołowinę jako kulinarną, kto jak, kto ale Morliny wytyczają standardy, jeżeli chodzi o wołowinę, wiem bo pracując w handlu, na co dzień mogę porównać jakość wołowiny od różnych dostawców.
2) Simentale to rasa raczej w typie ogólnoużytkowym, a nie ściśle mięsnym.
3) Klasyfikacja wołowiny opiera się o ocenę umięśnienia i otłuszczenia, a nie tak, jak Pan podał MIĘSNOŚCI, dla wyjaśnienia mięsność to procentowa zawartość mięsa w tuszy, co mierzy się w przypadku świń.
4) Elektorostymacja nie powoduje, że mięso jest \"mięciutkie\". Elektorostymulacja powoduje, tak jak Pan zauważył, wyczerpanie zapasów energetycznych w mięśniach, co zapobiega skurczowi chłodniczemu, o którym Pan pisze na końcu.

Tak, zgodzę się, że klasyfikacja bydła w Polsce stoi na niskim poziomie, każdy kalasyfikator klasuje według sobie znanych norm. Rozwiązaniem mogło by być powołanie niezależnej organizacji, tak jak to się dzieje w Holandii.
W sprawie jakości wołowiny to sam, czuje się nie upoważniony, żeby się wypowiadać, bo to temat rzeka i trzeba mieć ogromną wiedzę i doświadczenie, żeby się udzielać.
Bo to nie nie jest tak jak z wieprzowiną gdzie mamy jeden, określony kierunek użytkowania na mięso i pod tym kątem kształtujemy genotyp zwierząt, oraz dopracowujemy sposób chowu i technologie produkcji mięsa.
Proszę się nie obrażać ale mam wrażenie, że jest Pan albo początkującym doktorantem albo audytorem w jednej z firm od \"jakości\" chociaż może się mylę

Zobacz wszystkie komentarze (5)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 986) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH