Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes PZPBM: Kolejne zakłady mięsne są zainteresowane QMP

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 02-07-2014, 17:51
Prezes PZPBM: Kolejne zakłady mięsne są zainteresowane QMP
Jerzy Wierzbicki, prezes PZPBM (fot. PTWP)

Prowadzimy rozmowy z kolejnymi dużymi zakładami mięsnymi, takimi jak ZM Łmeat Łuków i ZM Wierzejki, które są zainteresowane certyfikacją w systemie QMP - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Jerzy Wierzbicki, prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego.

- Czy system jakości wołowiny QMP nadal się rozwija?

- Jak najbardziej. Prowadzimy rozmowy z kolejnymi dużymi zakładami mięsnymi, takimi jak ZM Łmeat Łuków i ZM Wierzejki, które są zainteresowane certyfikacją w systemie QMP. Rozszerzanie puli firm, które chcą aktywnie uczestniczyć w tworzeniu systemu jest dla nas najważniejsze. Przekłada się to na możliwość premiowania coraz większej grupy rolników zaangażowanych w QMP.

- Producenci bydła mięsnego są zainteresowani certyfikacją?

- Zainteresowanie jest, ale nie chcemy zbyt dynamicznie zwiększać liczby gospodarstw certyfikowanych w systemie, ponieważ nadmierna podaż żywca znacznie przekroczyłaby popyt. Taka sytuacja przełożyłaby się na brak premii dla wielu rolników a zatem również na ich niezadowolenie. Siłą napędową systemu są i muszą być aktywne zakłady mięsne, które indywidualnie zachęcają rolników do certyfikacji zaciągając wobec nich swoje własne zobowiązania.

- Czyli system rozwija się, ale powoli...

- Jesteśmy optymistami. Uważamy, że powolny, organiczny rozwój połączony z konsekwentnym osadzaniem produktu na rynku, to jest właściwa droga. Chcielibyśmy, aby rozwój był burzliwy, ale do takiej sytuacji, do przekroczenia masy krytycznej należy doprowadzić konsekwentnymi przemyślanymi działaniami.

- Czy QMP będzie promowany na targach branżowych?

- Wybieramy się m.in. na imprezę targowo-wystawienniczą SIAL, gdzie na wspólnym stoisku ze Związkiem Polskie Mięso i Krajową Radą Drobiarstwa będziemy promowali nasz system jakości. Wspólne stoisko organizacji reprezentujących różne segmenty branży mięsnej jest nową inicjatywą, która w naszym przekonaniu przynieść dobre efekty.

Do tej pory na dużych międzynarodowych targach byliśmy zbyt rozproszeni a przez to mało widoczni. W tym roku to się zmieni. Poza tym, nasz stand jest ulokowany w bardzo korzystnym miejscu, w sąsiedztwie stoisk z Brazylii i USA. Każdy europejski importer mięsa, który szuka kontrahentów, z pewnością pojawi się właśnie w tym miejscu.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 520) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH