REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Prezes PZPBM: Poziom spożycia wołowiny w Polsce jest dramatycznie niski

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 15-06-2009, 09:27
Prezes PZPBM: Poziom spożycia wołowiny w Polsce jest dramatycznie niski

Polacy spożywają najmniej wołowiny w Europie. Poziom spożycia na osobę jest nawet niższy niż w Chinach - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Jerzy Wierzbicki, prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego.

REKLAMA

W 1988 roku konsumowaliśmy średnio ponad 17 kg wołowiny na osobę. Dziś konsumpcja spadła poniżej 4 kg. - Średnia w krajach starej Unii to 20 kg na obywatela w skali roku. Biorąc pod uwagę nowe kraje UE, spożycie wynosi ok. 17 kg. Polska zaniża tę statystykę - informuje prezes PZPBM. - Analizy prowadzone przez PZPBM wskazują, że problemem polskiego rynku wołowiny jest m.in. słaba relacja jakości do ceny produktów z punktu widzenia konsumenta - podkreśla.

Jerzy Wierzbicki zauważa, że mało kto pyta konsumenta czy wołowina produkowana i sprzedawana w kraju spełnia jego oczekiwania. - W rezultacie wołowina ma opinię mięsa trudnego w przygotowaniu, twardego, drogiego - stwierdza prezes PZPBM. - Jednocześnie osoby przyjeżdżające z zagranicy poszukują w Polsce tak dobrej wołowiny, jaką jedli za granicą. Nie wiedzą, że często wyśmienity stek Fiorentina, czy wspaniała hiszpańska wołowina pochodzi z polskich cieląt. Polscy producenci są w stanie dać polskiemu konsumentowi wołowinę kruchą i soczystą. To powinno być nasze zadanie na najbliższe lata - zaznacza.

Według prognoz, zasobność portfela polskiego konsumenta będzie rosnąć. - To powinno wpłynąć na spożycie wołowiny - uważa Wierzbicki. - Jednak sam wzrost zamożności społeczeństwa nie wystarczy. Należy wprowadzać na rynek wołowinę wysokiej jakości i odpowiednio ją promować. Wtedy stworzymy warunki do wzrostu konsumpcji - akcentuje.

PZPBM stoi na stanowisku, że proponując konsumentowi wołowinę kruchą i soczystą, o gwarantowanej jakości, można podnieść konsumpcję o 0,8 kg na osobę w ciągu 3 lat. Odbyć się to musi przy wsparciu kampanii promocyjno informacyjnej. - Należy dążyć do wzrostu konsumpcji o 10 kg na osobę. To pozwoli zbilansować konsumpcję z produkcją - ocenia prezes PZPBM.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 618) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH