Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes PZPBM: TTIP to może być szansa dla europejskich producentów żywności

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 02-04-2015, 14:21
Prezes PZPBM: TTIP to może być szansa dla europejskich producentów żywności
Jerzy Wierzbicki, prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego (fot. PTWP)

Nowe warunki handlu między UE a USA mogą budzić niepokój, więc powinny zachęcać do analizy szans i zagrożeń. Rolnictwo USA jest silne i konkurencyjne, ale otwarcie rynku amerykańskiego na europejską żywność to również szansa dla europejskich producentów żywności - ocenia w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Jerzy Wierzbicki, prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego.

- Umowa o wolnym handlu UE-USA budzi obawy sektora rolno-spożywczego. Czy Pana zdaniem słusznie?

- Nowe warunki handlu mogą budzić niepokój, więc powinny zachęcać do analizy szans i zagrożeń. Rolnictwo USA jest silne i konkurencyjne, ale otwarcie rynku amerykańskiego na europejską żywność to również szansa dla europejskich producentów żywności. Amerykanie uważają, że aby odnieść sukces, należy przestrzegać dewizy „bądź inny”. Europejskie rolnictwo i produkty rolne są inne. Żywność produkowana w Europie jest bardziej różnorodna, o wysokich standardach ochrony środowiska, dobrostanu zwierząt, ale co ważniejsze - o doskonałych walorach sensorycznych. Łatwiejszy dostęp do rynku USA  otworzy nowe możliwości dla wielu kierunków produkcji rolnej. Niemniej należy pamiętać o sektorach wrażliwych, w tej grupie produktów wymagana jest ostrożność i długofalowe scenariusze dojścia do ewentualnego pełnego zniwelowania barier celnych. 

- Gdzie jeszcze widzi Pan obszary, w których branża mięsna mogłaby zyskać na liberalizacji?

- Irlandia prowadzi od dłuższego czasu zabiegi o sprzedaż wołowiny na rynek USA. Amerykanie są największym importerem wołowiny na świecie. Są głosy, że eksport irlandzkiej wołowiny „grass-fed beef” do USA rozpocznie się lada moment. Z drugiej jednak strony należy pamiętać, że to tylko „pierwsza jaskółka”. Oczekujemy, że negocjatorzy dopilnują interesów sektorów wrażliwych, a do takich należy sektor wołowiny. Należy pamiętać, że rynek wołowiny w Europie przez kilkadziesiąt lat rozwijał się w warunkach silnej ochrony rynku i dużego wsparcia do produkcji. Dopiero od kilku lat nastąpiło odłączenie dopłat od produkcji, zniesiono dopłaty do eksportu, a kwoty na import wołowiny na preferencyjnych warunkach celnych są stosunkowo niewielkie.

Europejski sektor wołowiny potrzebuje czasu  i wsparcia dla dostosowania się do warunków konkurencji na otwartym rynku. Potrzebuje wsparcia w zakresie innowacji, poprawy marketingu, podniesienia poziomu standaryzacji, współpracy, podniesienia zdolności do realizacji dostaw dużych jednorodnych partii towarów w relatywnie dobrej cenie, czego wymagają i nowoczesne kanały dystrybucji, ale przede wszystkim importerzy z liczących się krajów trzecich. Pamiętajmy, że nie tylko umowa TTIP, ale również negocjacje Mercosur, runda Doha wymuszają konieczność przeprowadzenia sektora wołowiny do nadchodzących coraz trudniejsze warunki konkurowania na otwartym rynku.

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • tomii 08-04-2015, 08:42:
Leki z rana wzięte?
Prezes wie że w USA krowy latają z chipami wstrzykującymi im hormony co kilka godzin? A kurczaki myje się w chlorze czy karmi mączkami w skrzyżowaniu kanibalistycznym (kura je mączkę kurzą)? Antybiotyki idą w paszy na okrągło. Tam już niema zwykłej kukurydzy 90% to GMO! Pod kontem rolniczym USA to jest tykająca bomba atomowa.

Z nimi się nie da konkurować.
  • schabowy 07-04-2015, 12:10:
no jak to- przecież znajomi prezesa w Jackowie i na Greenpoincie obiecywali że wezmą polską wołowinę do swoich 4 sklepików bo ona smakuje zupełnie inaczej ;0
  • chi chi chi 03-04-2015, 11:24:
Smacznego... niech pan prezes zajada żywność z hormonami i antybiotykami sam. Standardy obowiązujące w UE pójdą do kosza, bo trzeba będzie otworzyć rynek dla produktów ze Stanów. Do tego produkty z pozostałościami glifosatu. Wesołego Alleluja panie prezesie! Już widzę jak zalewacie rynek za oceanem! Śmiechu warte!

Zobacz wszystkie komentarze (3)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 381) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH