Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes PZPBM: Wyniki producentów wołowiny lepsze niż w zeszłym roku

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 08-07-2011, 14:58
Prezes PZPBM: Wyniki producentów wołowiny lepsze niż w zeszłym roku
Na fot. Jerzy Wierzbicki, prezes PZPBM

Pierwsza połowa 2011 r. była dobra dla producentów wołowiny, zdecydowanie lepsza od pierwszej połowy ubiegłego roku - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Jerzy Wierzbicki, prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego.

Na dobre wyniki polskich producentów wołowiny wpłynęło przede wszystkim zapotrzebowanie na mięso w Turcji. - Wzrosła też konkurencyjność europejskiej wołowiny w eksporcie do krajów trzecich. Jednocześnie zmniejszyły się wymagania jakościowe odbiorców - zauważa Jerzy Wierzbicki. - W I poł. roku cena mięsa wołowego w Polsce była na tle innych krajów w UE wciąż atrakcyjna - dodaje.

Jak wskazują analitycy banku BGŻ, już w pierwszym kwartale 2011 r. Polska wysunęła się na pozycję unijnego lidera eksportu wołowiny na rynki krajów trzecich. Sprzedaż na poziomie 25,2 tys. ton była aż dwunastokrotnie wyższa niż w tym samym okresie przed rokiem, kiedy wyniosła 2,0 tys. ton.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (4)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Jerzy Wierzbicki 10-07-2011, 14:31:
Panie Bogdanie na stronie qmpgwarancja.pl może Pan zapoznać się z dokumentacją wymaganą dla certyfikacji. Jeśli nie wszystko bedzie jasne prosze pisac do Ekogwarancji (kontakt jest na wymienionej stronie) lub do PZPBM. Kontakt Pan ma. Pozdrawiam
  • Bogdan Barański 09-07-2011, 14:52:
No dobrze, to gdzie znajdę specyfikację do QMP, bo wygląda ona na najpilniej strzeżoną tajemnicę. Nie ma jej na MRiRW, pomimo że Ministerstwo system uznało. Nie ma stronie PZPBM, ani w ogóle w internecie. Nie przekonuje mnie to, że jest to system prywatny. Bez trudiu znajduję w internecie różne systemy jakości ze Szkocji, czy Francji, pomimo, że nie są tam też państwowe. Domyślam się, że przygotowywana "Wołowina z Podlasia" aby certyfikować się wg QMP musi najpierw poznać szczegóły i kryteria QMP.
  • Jerzy Wierzbicki 09-07-2011, 12:49:
Kolego Bogdanie
Program Eurostek 2012 zakładał m.in opracowanie systemu jakości i wpisanie do PROW 2007-2013 w 2008 roku. W okresie 4 lat od uruchomienia wsparcia program zakładał wzrost produkcji wołowiny w systemie jakości do 30.000 ton. System został opracowany i uznany przez MRiRW w 2008 roku. Notyfikacji PROW niestety przedłużyła sie o 3 lata. Mamy nadzieję na zakończenie procedury i uruchomienie wsparcia w tym roku. O ilości 30tys ton w systemie QMP możemy mysleć w 2015. Grupa producentów wołowiny certyfikowanej z Podlasia będzie mogła rozpocząć od certyfikacji w systemie QMP i opracować swój regulamin znaku i promować na tej bazie swój znak "Wołowina z Podlasia".

Zobacz wszystkie komentarze (4)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 476) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH