Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Prezes QFG: Żywność produkowana przemysłowo jest lepsza od wyrobów tradycyjnych

- W naszym zakładzie zachowane są wszelkie zasady higieny. Mamy zasadę, że przetwarzamy mięso w ciągu 48 godzin od uboju. Produkt jest zamknięty w folii i nie jest powtórnie zakażany. Natomiast tzw. produkt tradycyjny, który jest sprzedawany na targu z niechłodzonej lady często pozostawia wiele do życzenia - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Jarosław Krzyżanowski, prezes zarządu QFG Food Group.

Prezes QFG: Żywność produkowana przemysłowo jest lepsza od wyrobów tradycyjnych
Jarosław Krzyżanowski, prezes zarządu QFG Food Group, fot. QFG

Jarosław Krzyżanowski jest zdania, że np. nuggets produkowany przez QFG Food Group jest bezpieczniejszy dla konsumenta niż produkt przygotowywany od podstaw w domu.

- W naszym zakładzie, jak w każdym, który dysponuje zaawansowaną technologią przetwórstwa, zachowane są wszelkie zasady higieny. Natomiast tzw. produkt tradycyjny, który jest sprzedawany na targu z niechłodzonej lady często pozostawia wiele do życzenia. Nie mówię, że u nich robi się źle, a u nas dobrze. Natomiast ja takiego produktu bym nie zjadł ponieważ mam odpowiednią świadomość - dodaje.

Prezes QFG Food Group podkreśla, że choć w dużych zakładach produkty przetwarzane są w sposób przemysłowy, to nie znaczy że gorszy.

- Uważam nawet, że dużo lepszy, bo poziom higieny jest nieporównywalny w stosunku do małego zakładu, gdzie wszystko odbywa się ręcznie. To jest produkcja przemysłowa, bo wytwarza się dużo, ale robi się to w znacznie lepszych warunkach i w reżimie temperaturowym. Dobrą jakość produktu gwarantują tylko zakłady przemysłowe, które mają odpowiedni rygor technologiczny i sanitarny. A polskie zakłady takie standardy mają - mówi.

Cały wywiad z Jarosławem Krzyżanowskim, prezesem zarządu QFG Food Group dostępny jest w najnowszym wydaniu magazynu "Rynek Spożywczy".

QFG Food Group specjalizuje się w wytwarzaniu convenience food, czyli tzw. "żywności wygodnej", gotowej do spożycia bezpośrednio po podgrzaniu. Głównymi odbiorcami wyrobów QFG są sieci handlowe i gastronomiczne. Około 80 proc. produkcji trafia na rynki europejskie, pozostała część do Polski. W 2015 roku przychody QFG wyniosły 171 mln zł. Rok 2016 przyniósł ich zwiększenie do blisko 210 mln zł.

Firma rozpoczęła działalność w 2000 r. w Radomiu, działając pod nazwą Krzyżanowscy. W kolejnych latach inwestowała w Pionkach i Białobrzegach. Rok temu 60 proc. udziałów QFG nabył amerykański Fundusz Highlander Partners. QFG Food Group zatrudnia obecnie 730 pracowników.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

QFG RSS ALERT    /    QFG Food Group RSS ALERT    /    Jarosław Krzyżanowski RSS ALERT    /    żywność tradycyjna RSS ALERT    /    drób RSS ALERT    /    żywność convenience RSS ALERT    /    mięso RSS ALERT

KOMENTARZE (10)

  • ed 2017-05-20 10:58:38
    Radze odstawić leki bo szkodzą na głowę.
  • rado 2017-05-21 22:08:55
    Większej bzdury nie słyszałem. Ten Pan musi się leczyć skoro twierdzi, że żywność przemysłąowa jest lepsza od tradycyjnej!!!!
  • daesh 2017-05-22 08:41:18
    Bzdury aż razi....Biorąc pod uwagę droge i czas od produkcji do punktu sprzedaży, te ryneczkowe lokalnie sprzedawane będą zawsze zdrowsze i lepsze jakościowo właśnie przez mniejsze użycie różnych dodatków lub zastosowanie naturalnych metod konserwacji. Jak kiedyś samodzielni rolnicy na wsiach którzy produkowali wyłącznie dla siebie.
  • Czytelnik 2017-05-22 10:25:35
    Światowa Organizacja Zdrowia apeluje o ograniczenie konsumpcji mięsa, mięso czerwone lub przetworzone, np. kiełbasy, jest szkodliwe jak zabest
  • gf 2017-05-22 13:58:17
    pod wzgledem higieny produkcji pewnie zywnosc przemyslowa jest lepsza w sensie bezpieczniejsza. ale pod wzgledem smaku, jakosci zywnosc robiona tradycyjnie zawsze wygra z tą przemysłową.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.227.186.112
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku

Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze

portalspozywczy.pl w social media

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.