Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes "Polskiej Ekologii": Rolnictwo ekologiczne zaczyna być postrzegane jako realne zjawisko

  • Autor: AT/portalspozywczy.pl
  • Data: 03-01-2018, 08:50
Prezes
w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Paweł Krajmas, prezes Stowarzyszenia „Polska Ekologia”, właściciel Zakładu Mięsnego „Jasiołka” w Dukli, fot. "Polska Ekologia"

- Rolnictwo ekologiczne, także jeśli chodzi o branżę mięsną, zaczęło być postrzegane jako coś realnego. Rolnicy konwencjonalni coraz częściej zaczynają poważnie myśleć o przestawieniu się na hodowlę ekologiczną, a rolnicy ekologiczni, którzy do tej pory nie trzymali standardów, mówią, że trzeba zająć się tym profesjonalnie, bo za chwilę będzie z tego dochód - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Paweł Krajmas, prezes Stowarzyszenia „Polska Ekologia”, właściciel Zakładu Mięsnego „Jasiołka” w Dukli.

Paweł Krajmas przyznaje, że ASF jest dużym problemem także dla producentów ekologicznych.

- Przez ASF tracimy bazę surowcową na Wschodzie. W związku z tym namawiamy na przejście na hodowlę ekologiczną rolników z zachodniej części kraju. Z trwogą patrzymy na to jak ASF rozszerza swój zasięg. Ogniska pojawiają się z dnia na dzień i to nas hamuje. Dlatego coraz mocniej myślimy o hodowlach jeleniowatych, które powstają w Polsce jak grzyby po deszczu. Trzeba się tym profesjonalnie zająć, bo w miejscach trudnych do gospodarowania jest to idealne rozwiązanie - mówi.

Prezes "Polskiej Ekologii" przyznaje, że konsumenci na rynkach zagranicznych także poszukują smaków polskich wędlin ekologicznych.

- Szukają tych smaków i produktów innowacyjnych, które mogą być dostosowane do warunków przechowywania i warunków klimatycznych panujących np. w Hongkongu, Singapurze. Sprawdziliśmy to i nasze produkty świetnie dają sobie radę, także jeśli chodzi o termin przydatności. Nie stanowi  już problemu, gdyż po przeprowadzonych badaniach mamy określony termin przydatności na 2 lata. Pierwsze partie wędlin są już w drodze do Hongkongu - dodaje.

Paweł Krajmas przekonuje, że trend na żywność ekologiczną nie jest wbrew pozorom domeną wyłącznie dużych miast.

- Jak patrzę na to, ilu mam świadomych klientów w Dukli, to przeliczając procentowo, gdyby było więcej takich Dukli nie potrzebowalibyśmy jeździć do Warszawy. To kwestia lokalizacji tych zakładów i organizacji, które przekazują wiedzę. Stowarzyszenie „Polska Ekologia” rozrasta się w tempie proporcjonalnym na cały kraj. Przystępują do nas nowe organizacje. Widzimy, że im więcej realizujemy programów, takich jak „Bycie fit jest git” czy „Bycza uczta”, tym więcej świadomych konsumentów do nas przychodzi. Praca u podstaw daje najlepsze efekty, zwłaszcza praca z dziećmi. Jak dziecko powie, że nie chce tej wędliny, bo w niej są konserwanty, to rodzice nie mają nic do gadania. A jak pokaże palcem, że chce naszą, to jest dla nas sukces - mówi.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Matka Polka 03-01-2018, 19:03:
Na terenie gminy Sieniawa pow.Przeworsk we wsi Leżachów w Sieniawskim Obszarze Chronionego Krajobrazu, objętym europejskim programem Natura 2000 planuje się wybudować potężny zakład utylizacji padliny.Już blisko półtora roku trwają tzw. uzgodnienia środowiskowe.Burmistrz forsuje powstanie śmierdzącej i toksycznej dla środowiska i ludzi inwestycji, mimo protestów mieszkańców, którzy od lat 60-ych musieli żyć w odorze Bacutilu, następnie Utiresu, a obecnie Farmutilu.Z autopsji znają toksyczność takiego sąsiedztwa, dlatego nie mogą zaakceptować planów budowy drugiego, 16 razy "wydajniejszego" od pierwszego!480 ton na dobę!Regionalna Dyrekcja Ochrony środowiska w Rzeszowie otrzymuje uwagi do raportu i jego uzupełnień(było ich aż 3!), ale nie może się zdecydować...Ludzie są przerażeni,urzędy zdają się nie liczyć z ludżmi, którzy chcą normalnie żyć.A wg Strategii Rozwoju gmina Sieniawa jest ekologiczna o charakterze rolniczym...Paranoja, a właściwie prywatny interes kosztem mieszkańców i rozwoju regionu.
  • baba współczesna 03-01-2018, 18:27:
Super tekst, żywność ekologiczna to powinna być polityka kierunku rozwoju rolnictw na Podkarpaciu:ekologia i tradycja.To tu jest najwięcej zarejestrowanych produktów tradycyjnych, to tu są małe rodzinne gospodarstwa rolne, to tu jest poszanowanie dla ziemi.To szansa, a nie jakieś wielkoprzemysłowe kurniki.TRZEBA wsparcia władz wojewódzkich i chronić nasze czyste środowisko.

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (17 182) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH