Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes Regis: Rynek mieszanek i dodatków dla przetwórstwa mięsnego będzie rósł

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 26-03-2010, 15:50
Prezes Regis: Rynek mieszanek i dodatków dla przetwórstwa mięsnego będzie rósł

- Obecnie każdy konsument wędlin spożywa ponad 0,5 kg dodatków rocznie - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Bogusław Achinger, prezes firmy Regis.

- Co decyduje o sukcesie firmy na rynku dodatków dla branży mięsnej?

- Tutaj w przeciwieństwie do innych branż liczy się prawdziwa znajomość wymagań jakościowych i smakowych polskiego konsumenta wędlin. W tym momencie można powiedzieć, że do nas należy rynek mieszanek przyprawowych i funkcjonalnych, które zakłady mięsne używają do wędzonek typu: szynka, polędwica, baleron czy boczek - czyli typowo polski asortyment. Nasze ilościowe udziały rynkowe szacujemy na około 20 proc.

- Na rynku dodatków jest duża konkurencja?

- Oczywiście, istnieje konkurencja ale ta tylko pomaga w rozwoju, szukaniu nowych rozwiązań zarówno tych organizacyjno-zarządczych jaki i na poziomie nowości technologicznych. Na rynku dodatków funkcjonalnych i smakowych dla branży mięsnej działa dużo małych przedsiębiorców. Dobrze prosperują też duże zagraniczne firmy. Wyróżniamy się na rynku m.in. tym, że nasze aromaty mięsne wytwarzamy z mięsa, a nie syntetycznych substancji chemicznych.

- Konkurencja stawia na chemię?

- Większość firm na świecie stosuje tanie i łatwe w produkcji aromaty identyczne z naturalnymi. Nasze mieszanki sprzedajemy z powodzeniem także w wielu innych krajach Europy Wschodniej. Wychodząc naprzeciw trendom rynkowym mamy opracowane rozwiązania technologiczne w pełni naturalnych mieszanek, bez dodatków E, a jak wiemy dzisiaj naturalność szczególnie w przemyśle spożywczym jest doceniana. Nasze mieszanki zapewniają produktom mięsnym pożądane przez konsumentów i producentów walory.

- Rynek dodatków jest już nasycony?

- Sądzę, że branża mieszanek i dodatków dla przetwórstwa mięsnego to dalej tendencja wzrostowa, tak jak całej kategorii dodatków do żywności. Szczególnie silna dynamika wzrostowa będzie dotyczyła nowych funkcji prozdrowotnych, dodających wędlinom wartości dodatkowe. Dynamicznie też rosną poszczególne kategorie asortymentowe np. parówki. Tutaj też w oparciu o szeroko zakrojone badania rynkowe i konsumenckie mamy przygotowane innowacyjne rozwiązania technologiczne dla naszych klientów. Drugi segment dodatków do żywności w tym przetwórstwa mięsnego, który będzie się dynamicznie rozwijał to rozwiązania technologiczne w kierunku ciągłego obniżania cen detalicznych wyrobu gotowego, ale z utrzymaniem wysokiej, stałej jakości.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (8)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • orzeł 20-04-2010, 21:42:
Najnowsza wiadomość. Pan Ś... z Regis w Amco. Będzie się działo.
  • orzeł 20-04-2010, 19:58:
pewnie Pan Ś... kogoś wzmocni lub osłabi. A co on teraz porabia?
  • J... 29-03-2010, 09:32:
ZAWSZE O WSZYSTKIM DECYDUJE CENA......... Każdy ma to na co go STAĆ . Z E.... lub bez E...... NALEŻY O TYM PAMIĘTAĆ

Zobacz wszystkie komentarze (8)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 780) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH