Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes Silesia: Dodatki do wędlin ewoluują w stronę prozdrowotną

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 25-03-2011, 13:53
Prezes Silesia: Dodatki do wędlin ewoluują w stronę prozdrowotną
Krzysztof Woźnica, prezes Zakładów Mięsnych Duda Silesia

Trendy rynkowe zmierzają w kierunku szerszego zastosowania białek wieprzowych w miejsce sojowych, głównie ze względu na zawartość w soi alergenów. Stosuje się także enzymy do solanek poprawiające strukturę produktu - powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Krzysztof Woźnica, prezes Zakładów Mięsnych Silesia.

Ogranicza się również stosowanie glutaminianu sodu, który zastępowany jest ekstraktami drożdżowymi będącymi naturalnymi składnikami uzyskiwanymi w procesie fermentacji. Dąży się też do obniżenia zawartości soli w wyrobach. Naturalnymi przeciwutleniaczami są np. ekstrakt z rozmarynu. Do peklowania również można stosować naturalny ekstrakt roślinny z selera, który zawiera azotyny. Przy zastosowaniu tego ekstraktu łącznie z kulturami bakterii uzyskuje się podobny efekt jak przy użyciu peklosoli.

Coraz powszechniej stosowane są osłonki białkowe, które są łatwozdejmowalne i pozwalają na wędzenie czy też suszenie danego produktu. Są również osłonki kolagenowe, które doskonale imitują jelita baranie i wieprzowe i pozwalają uzyskać lepszą wydajność oraz równy i powtarzalny kaliber, a także lepszą estetykę - mówi Krzysztof Woźnica.

Należy też wskazać, że nie wszystkie substancje oznaczone jako "E" z numerkiem są konserwantami, np. kwas askorbinowy oznaczony jako E300 jest przeciwutleniaczem lub substancje zagęszczające np. E407, które uzyskuje się z alg morskich - dodaje prezes Zakładów Mięsnych Silesia.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (12)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • artmetic ekonsulting 20-02-2016, 23:49:
Sprawdź zdrowe i szkodliwe dodatki do żywności dzięki aplikacji
E-dodatki do żywności
Artmetic.pl
  • nowy dostawca 13-04-2011, 10:23:
chyba się nie zrozumieliśmy, pisałem o zmianach między Duda Bis a ZM Duda Silesia, jeśli chodzi o zmianę z Duda Silesia na samo Silesia - to tu się zgadzam, że jest czysto kosmetyczna
  • Stary dostawca 13-04-2011, 10:08:
"nowy dostawco" spójrz na zarząd ZAKŁADY MIĘSNE DUDA SILESIA SP. Z O.O. WOŹNICA KRZYSZTOF − PREZES ZARZĄDU , SUCHAN JAROSŁAW − WICEPREZES ZARZĄDU ; ZAKŁADY MIĘSNE SILESIA S.A. WOŹNICA KRZYSZTOF − PREZES ZARZĄDU , SUCHAN JAROSŁAW − WICEPREZES ZARZĄDU z tego co mi wiadomo to Pan Marian D. Nie był udziałowcem żadnej z tych firm. " Nowy dostawco jesteś kiepsko poinformowany co do powiązań osób i firm związanych z produkcją mięsa. Spójrz również na adres tych spółek.

Zobacz wszystkie komentarze (12)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 785) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 330)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH