REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Prezes Silesia: Dodatki do wędlin ewoluują w stronę prozdrowotną

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 25-03-2011, 13:53
Prezes Silesia: Dodatki do wędlin ewoluują w stronę prozdrowotną
Krzysztof Woźnica, prezes Zakładów Mięsnych Duda Silesia

Trendy rynkowe zmierzają w kierunku szerszego zastosowania białek wieprzowych w miejsce sojowych, głównie ze względu na zawartość w soi alergenów. Stosuje się także enzymy do solanek poprawiające strukturę produktu - powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Krzysztof Woźnica, prezes Zakładów Mięsnych Silesia.

REKLAMA

Ogranicza się również stosowanie glutaminianu sodu, który zastępowany jest ekstraktami drożdżowymi będącymi naturalnymi składnikami uzyskiwanymi w procesie fermentacji. Dąży się też do obniżenia zawartości soli w wyrobach. Naturalnymi przeciwutleniaczami są np. ekstrakt z rozmarynu. Do peklowania również można stosować naturalny ekstrakt roślinny z selera, który zawiera azotyny. Przy zastosowaniu tego ekstraktu łącznie z kulturami bakterii uzyskuje się podobny efekt jak przy użyciu peklosoli.

Coraz powszechniej stosowane są osłonki białkowe, które są łatwozdejmowalne i pozwalają na wędzenie czy też suszenie danego produktu. Są również osłonki kolagenowe, które doskonale imitują jelita baranie i wieprzowe i pozwalają uzyskać lepszą wydajność oraz równy i powtarzalny kaliber, a także lepszą estetykę - mówi Krzysztof Woźnica.

Należy też wskazać, że nie wszystkie substancje oznaczone jako "E" z numerkiem są konserwantami, np. kwas askorbinowy oznaczony jako E300 jest przeciwutleniaczem lub substancje zagęszczające np. E407, które uzyskuje się z alg morskich - dodaje prezes Zakładów Mięsnych Silesia.

KOMENTARZE: (12)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • artmetic ekonsulting 20-02-2016, 23:49:
Sprawdź zdrowe i szkodliwe dodatki do żywności dzięki aplikacji
E-dodatki do żywności
Artmetic.pl
  • nowy dostawca 13-04-2011, 10:23:
chyba się nie zrozumieliśmy, pisałem o zmianach między Duda Bis a ZM Duda Silesia, jeśli chodzi o zmianę z Duda Silesia na samo Silesia - to tu się zgadzam, że jest czysto kosmetyczna
  • Stary dostawca 13-04-2011, 10:08:
"nowy dostawco" spójrz na zarząd ZAKŁADY MIĘSNE DUDA SILESIA SP. Z O.O. WOŹNICA KRZYSZTOF − PREZES ZARZĄDU , SUCHAN JAROSŁAW − WICEPREZES ZARZĄDU ; ZAKŁADY MIĘSNE SILESIA S.A. WOŹNICA KRZYSZTOF − PREZES ZARZĄDU , SUCHAN JAROSŁAW − WICEPREZES ZARZĄDU z tego co mi wiadomo to Pan Marian D. Nie był udziałowcem żadnej z tych firm. " Nowy dostawco jesteś kiepsko poinformowany co do powiązań osób i firm związanych z produkcją mięsa. Spójrz również na adres tych spółek.

Zobacz wszystkie komentarze (12)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 748) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH