Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes Silesia: Na rynku mięsa nie będzie rewolucji

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 18-07-2011, 13:55
Prezes Silesia: Na rynku mięsa nie będzie rewolucji

Regularnie rośnie sprzedaż lepszych gatunkowo kiełbas cienkich i wędzonek, dynamicznie rozwija się także segment wyrobów suchych i podsuszanych - zauważa w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Krzysztof Woźnica, prezes Zakładów Mięsnych Silesia.

- Czy obserwuje Pan zmiany w wyborach konsumentów wędlin?

- Cały czas postępuje wzrost świadomości konsumentów w zakresie jakości wędlin. Towarzyszy temu powolny proces odchodzenia konsumentów od kupowania wyrobów z najniższej półki cenowej. Coraz dynamiczniej rozwija się tzw. średnia półka cenowa wędlin, gdzie za niewiele wyższą cenę można kupić produkt o relatywnie dobrej jakości. Regularnie rośnie sprzedaż lepszych gatunkowo kiełbas cienkich i wędzonek, dynamicznie rozwija się także segment wyrobów suchych i podsuszanych.


- Gdzie widać największe różnice we wzorcach zakupowych konsumentów z Polski i z krajów wysokorozwiniętych?

- Polski rynek wędlin jest raczej rynkiem tradycyjnym i tak naprawdę trudno jest go porównywać do rynków Europy Zachodniej. Badania pokazują, że większość Polaków preferuje zakupy mięsa i wędlin w sklepach mięsnych lub na stoiskach mięsnych w sieciach handlowych, a rzadziej w ladach samoobsługowych. W Europie zachodniej ta tendencja jest dokładnie odwrotna, a w takich krajach jak Francja sprzedaż tradycyjna stanowi margines. To determinuje różnice w koszyku zakupów wędlin w Polsce i w krajach wysokorozwiniętych. Na pewno sprzedaż samoobsługowa będzie delikatnie wzrastała na przestrzeni najbliższych lat, co w dużym stopniu determinuje potężna ekspansja sieci dyskontowych, ale nie spodziewałbym się tutaj rewolucji.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (10)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Kubasiewicz krzysztof 21-07-2011, 12:00:
brogi Bigosie ja sie na ciebie nie moge pogniewać bo cię lubię....Polskie zakłady mięsne muszą powiazac się z polskimi fermami swiń....i dobrze (normalnie) płacić za zywiec,bo przestana być polskie.....mamy wspólny interes...i razem musimy ciągnąc ten wózek.....bo inaczej polscy farmerzy świn dogadaja się z .....nowymi właścicielami zakładów miesnych.....
  • bigos 21-07-2011, 10:56:
Przepraszam tutaj publicznie Kubasiewiczu Krzysztofie. Trochę mi podnieśli ciśnienie wczoraj...
  • majcher 21-07-2011, 06:38:
wspierac chinskie swinie....ja też wspieram i inni też wspierają ....tylko nie wiadomo czym one są żywione...i w jakich warunkach dobrostanu? hodowane tuczone nie wiadomo czym??? ale to w Polsce nikogo nie obchodzi....Człowiek podobno jest jak świnia....wszystko zażre....na zdrowie....Dioksyny dobra rzecz...jak mówią Niemcy dodając przerobione oleje silnikowe do paszy dla swiń sprzedawanych do Polski....Polak potrafi.."Dobre bo Polskie" o przepraszam pomyliłem sie...."dobre bo niemieckie" jak wiadomo dioksyny wykryto w hipermarkecie na Śląsku w wieprzowinie sprowadzonej z Niemiec...Autonomia dla Śląska ...jak wiadomo dobra...

Zobacz wszystkie komentarze (10)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (25 753) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH