Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes Sokołowa: Wyzwaniem dla nas jest utrzymanie pozycji

  • Autor: Barbara Woźniak, portalspozywczy.pl
  • Data: 22-09-2015, 10:31
Prezes Sokołowa: Wyzwaniem dla nas jest utrzymanie pozycji
Bogusław Miszczuk, prezes Grupy Sokołów fot. Sokołów

Prezes Grupy Sokołów Bogusław Miszczuk ocenia w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl, że wyzwaniem dla grupy jest utrzymanie pozycji lidera.

- Wyzwaniem dla Sokołowa jest utrzymanie pozycji lidera, ciągłe inwestycje w nowe technologie i rozwiązania. Konsumentom nieustannie chcemy dostarczać jak najlepsze produkty - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Bogusław Miszczuk, prezes Sokołów SA.

Jego zdaniem wyzwaniem dla całej branży mięsnej w Polsce jest w obecnej trudnej sytuacji utrzymanie miejsc pracy i wolumenu sprzedaży na oczekiwanym poziomie, a to można osiągnąć poprzez poszukiwanie nowych smaków, ciekawych rozwiązań, nowych klientów  i nowych rynków zbytu.

Producenci wieprzowiny wyraźnie odczuli pogorszenie swojej sytuacji od 2014 roku, a na kondycję tego sektora wpłynęło nie tylko wprowadzone w sierpniu 2014 roku embargo przez Rosję, ale też pojawienie się ognisk wirusa ASF i znaczne obniżki cen żywca. Na wykryciu wirusa ucierpiało wielu dostawców żywca, a konsekwencją ASF jest też zamknięcie wielu rynków zbytu.

Mówi jednocześnie, że nowym wyzwaniem dla spółki będzie dystrybucja produktów do odległych krajów Ameryki, Azji czy Afryki, bo do branży mięsnej płyną optymistyczne wiadomości od służb weterynaryjnych, które koncentrują swoją uwagę na pozyskiwaniu nowych rynków dla polskich produktów, w tym dla wieprzowiny i wołowiny. 

Grupa Sokołów to producent mięsa i wędlin, która ma siedem zakładów produkcyjnych zlokalizowanych w: Sokołowie Podlaskim, Kole, Robakowie, Dębicy, Czyżewie, Jarosławiu i Tarnowie. Trzy z Oddziałów (w Sokołowie Podlaskim, Robakowie i Jarosławiu) prowadzą ubój wieprzowy oraz zajmują się przetwórstwem. Oddziały w Kole i Tarnowie prowadzą ubój wołowy. Oddziały w Czyżewie i Dębicy zajmują się wyłącznie przetwórstwem.

Grupa Sokołów produkuje około 22 tys. ton mięsa i jego przetworów miesięcznie m.in.: świeże mięso wieprzowe, wołowe (elementy z kością bez kości), półtusze wieprzowe, ćwierćtusze wołowe, mięso kulinarne, mięso do pieczenia, szynki, salami, wędliny parzone, wędzonki, kiełbasy cienkie, wędliny suche, wędliny grillowe, dania gotowe, a także konserwy.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Sprostowanie 29-09-2015, 17:23:
Liderem dzisiaj jest cedrob potem Animex...

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 865) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH