REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Prezes SRW RP: Polski przemysł mięsny jest najnowocześniejszy w Europie

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 04-09-2009, 11:30
Prezes SRW RP: Polski przemysł mięsny jest najnowocześniejszy w Europie

Dzięki dobremu wykorzystaniu dotacji unijnych SPO, SAPPARD, oraz Wspólnej Polityce Rolnej krajowy przemysł mięsny jest obecnie najnowocześniejszy w Europie - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Janusz Rodziewicz, prezes Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP.

REKLAMA

Problemem branży mięsnej jest natomiast fakt, że nowoczesne w tej chwili zakłady, mają nie w pełni wykorzystane moce produkcyjne. - Często przeinwestowanie w wyposażenie zakładów, przy jednoczesnym zmniejszeniu kredytów obrotowych i generalnie zaostrzoną polityką banków, staje się przyczyną upadłości firm mięsnych - tłumaczy Janusz Rodziewicz.

Czy ich ilość upadłości firm mięsnych będzie się zwiększać? Jakiś czas temu pisaliśmy o tym, że 31 grudnia 2009 r. kończy się okres przejściowy, w trakcie którego polskie przedsiębiorstwa z branży mięsnej miały szansę dostosować prowadzone działalności do wymogów UE. W czerwcu niedostosowanych było jeszcze powyżej tysiąca zakładów.

- Właściciele zakładów mięsnych doskonale zdają sobie sprawę z sytuacji. Wśród firm wchodzących w skład SRW RP wszystkie przedsiębiorstwa dostosowały się do norm UE - deklaruje prezes Stowarzyszenia. - Uważam, że dla tych zakładów, które nie wprowadziły określonych przepisami unijnymi zmian, ministerstwo rolnictwa uruchomi pomoc, aby zostały one zatwierdzone do działalności na terenie UE - prognozuje.

KOMENTARZE: (6)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Witek 10-09-2009, 18:08:
No nie wiem co mam tutaj powiedzieć. Każdy sobie pościelił z włascicieli firm mięsnych i teraz każdy się na tym wyśpi. I tyle, nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem.
  • Antrykot 10-09-2009, 17:38:
Przecież to wszystko pada. po co głosić takie komunały. A to stowarzyszenie wzajemnej adoracji kręci jak może własne lody kłapiąc dziąsłami. nic z tego konkretnego nie wynika. mięso stoi i wędliny. Ludzie obudźcie się. Zresztą jak można się wypowiadać na temat rentowności ni mając pojęcia o księgowości.
_paranoja
  • kierowca 09-09-2009, 10:48:
Szkoda, ze "obserwator" posługuję się tylko przykładem województwa lubelskiego. W innych regionach nie jest wcale lepiej. Rozumiem, że każdy kto prowadzi biznes nie wyobraża sobie, aby z dnia na dzień go zamknąć, ale największym problemem w tym biznesie jest nierówne traktowanie ubojni i przetwórni przez IW.

Zobacz wszystkie komentarze (6)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (23 409) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH