Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes SRW RP prognozuje przyszły rok na rynku mięsa

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 23-10-2014, 11:36
Prezes SRW RP prognozuje przyszły rok na rynku mięsa
Janusz Rodziewicz, prezes Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP (fot. Paweł Pawłowski, zelaznastudio.pl)

W przyszłym roku sytuację w branży mięsnej zdefiniuje przede wszystkim popyt na mięso i przetwory na rynku krajowym. Chociaż z roku na rok maleje on o 1-2 jednostki procentowe, to jednak nadal popyt krajowy pozostaje kluczowym czynnikiem dla naszych producentów - ocenia Janusz Rodziewicz, prezes Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP.

- Embargo na rynek rosyjski i daleki wschód jest uciążliwe dla części zakładów mięsnych. Jeszcze trudniejsze do powstrzymania jest posuwanie się frontu ASF, który rozszerza się obecnie w tempie 1 km na dobę. W związku z tym przyszły rok może oznaczać dalszą redukcje pogłowia trzody chlewnej w Polsce - prognozuje Janusz Rodziewicz. - Jeśli nic się w tej sprawie nie zmieni, z rynku wypadną małe hodowle nie mogące sprostać wymaganiom tzw. bioasekuracji - dodaje.

Zwraca uwagę, że obserwowany spadek cen wieprzowiny na rynku UE jest wynikiem redukcji pogłowia z obawy przed ASF. - W perspektywie 6-12 miesięcy nastąpi wyraźny wzrost cen na ten gatunek mięsa. Dalszym w perspektywie czasowej jest ratyfikowanie przez państwa członkowskie UE umów z Kanadą oraz podpisanie podobnej umowy z USA. W wyniku obu umów nastąpi bardzo istotny napływ do Europy znacznie tańszego mięsa wieprzowego - tłumaczy prezes SRW RP.

Zachodzące zjawiska sprawią, w drugiej połowie 2015 r. w wyniku spodziewanej podwyżki cen na mięso wieprzowe na rynku UE, nastąpi kilkuprocentowa podwyżka na rynku polskim. - Polski przemysł przetwórczy coraz bardziej będzie uzależniał się od surowca importowanego, zwłaszcza niemieckiego - mówi Rodziewicz. I przypomina: - To koszt surowca w największym stopniu decyduje o kosztach produkcji przetworów mięsnych. Stanowi on 65-75 proc. kosztów produkcji. Koszty mediów to ok. 4-8 proc. Koszty robocizny bezpośredniej to natomiast ok. 6-8 proc.

Czy należy się zatem spodziewać przyspieszenia konsolidacji? Szef Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy odpowiada twierdząco: - Fuzje i przejęcia będą wynikiem trudnej sytuacji ekonomicznej małych i średnich firm. Warto w tym miejscu zaznaczyć, że na ich położenie w dużej mierze wpływa także polityka Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a konkretnie poparcie urzędu dla słabo kontrolowanego drobnego przetwórstwa, które upoważnione jest do tzw. uboju na własne potrzeby czy ostatnio nawet do obrotu towarowego.

W opinii SRW RP prawo to powoduje dalszy rozrost szarej strefy i stwarza niebezpieczeństwo utraty kontroli nad bezpieczeństwem zdrowotnym produktów mięsnych.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 785) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 330)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH