Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes SRW RP: Relacje hodowców i przetwórców mięsa można poprawić

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 01-06-2015, 19:40
Prezes SRW RP: Relacje hodowców i przetwórców mięsa można poprawić
Janusz Rodziewicz, prezes SRW RP (fot. zelaznastudio.pl)

Coraz mocniejsza specjalizacja poszczególnych podmiotów w branży mięsnej, na zakłady ubojowe, rozbiorowe oraz przetwórnie, w dużej mierze porządkuje współpracę hodowców z przetwórcami - zauważa w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Janusz Rodziewicz, prezes Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP.

- Jak układa się współpraca pomiędzy zakładami mięsnymi a dostawcami surowca?

- Coraz mocniejsza specjalizacja poszczególnych podmiotów w branży, na zakłady ubojowe, rozbiorowe oraz przetwórnie, w dużej mierze porządkuje te sprawy. Problemem natomiast zawsze były, są i będą ceny oraz standardy jakościowe.

Obie strony zwracają coraz większą uwagę na zapisy w umowach transakcji. Podobno w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi przygotowywany jest projekt nowej ustawy, dostosowanej do obecnych wymagań Unii Europejskiej. W ich ramach wszystkie przedmiotowe transakcje będą musiały odbywać się zgodnie z zawartymi umowami, minimum 6-miesięcznymi.

Jednak nawet kiedy ustawa wejdzie w życie, pozostanie problem egzekwowania zapisów umów. SRW RP organizuje 17 czerwca konferencję na temat budowy poprawnych relacji między uczestnikami łańcucha dostaw produktów wieprzowych, w jej trakcie te problemy będą dyskutowane.

- Firmy wolą korzystać z polskiego czy z zagranicznego mięsa?

- Dane statystyczne o imporcie mięsa i żywych zwierząt są jednoznaczne. Zdecydowanie rośnie import zwierząt o masie poniżej 50 kg, prosiąt i warchlaków, a import mięsa utrzymuje się na stałym poziomie. Z importu mięsa korzystają głównie duże zakłady przetwórcze, coraz częściej kupujące elementy zasadnicze a nie całe półtusze.

Oczywistą sprawą jest, że lepiej by było, gdyby surowiec pochodził z Polski. Ale przy jego braku oraz niechęci hodowców do współpracy z zakładami ubojowymi poprzez podpisywanie umów kontraktacyjnych, jest to rozwiązanie konieczne. Mamy jednak nadzieję, że wkrótce te relacje zostaną unormowane.

- Co jest kluczowe dla uzyskania surowca mięsnego wysokiej jakości? Jakie problemy mają w tej dziedzinie krajowi hodowcy?

- Przede wszystkim ważna jest intensywność hodowli: genetyka, żywienie, choroby, dobrostan itd. Znaczące konsekwencje mają też ewentualne błędy w obchodzeniu się ze zwierzętami, szczególnie w trakcie transportu i przygotowania ich do uboju. Powodują one pogorszenie jakości surowca mięsnego.

Największym problemem jest występowanie wady mięsa określanej PSE, co oznacza mięso o jasnej barwie, miękkiej konsystencji i niskiej zdolności wiązania wody. Nie nadaje się ono do sprzedaży jako mięso kulinarne, ze względu na dużą ilość wycieku „soku”, a w przetwórstwie powinno być wykorzystane jedynie w produkcji produktów rozdrobnionych. Szacuje się, że ta wada mięsa występuje w ok. 30 proc. tusz, głównie z hodowli intensywnej.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 487) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH