REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Prezes SRW RP: Relacje hodowców i przetwórców mięsa można poprawić

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 01-06-2015, 19:40
Prezes SRW RP: Relacje hodowców i przetwórców mięsa można poprawić
Janusz Rodziewicz, prezes SRW RP (fot. zelaznastudio.pl)

Coraz mocniejsza specjalizacja poszczególnych podmiotów w branży mięsnej, na zakłady ubojowe, rozbiorowe oraz przetwórnie, w dużej mierze porządkuje współpracę hodowców z przetwórcami - zauważa w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Janusz Rodziewicz, prezes Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP.

REKLAMA

- Jak układa się współpraca pomiędzy zakładami mięsnymi a dostawcami surowca?

- Coraz mocniejsza specjalizacja poszczególnych podmiotów w branży, na zakłady ubojowe, rozbiorowe oraz przetwórnie, w dużej mierze porządkuje te sprawy. Problemem natomiast zawsze były, są i będą ceny oraz standardy jakościowe.

Obie strony zwracają coraz większą uwagę na zapisy w umowach transakcji. Podobno w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi przygotowywany jest projekt nowej ustawy, dostosowanej do obecnych wymagań Unii Europejskiej. W ich ramach wszystkie przedmiotowe transakcje będą musiały odbywać się zgodnie z zawartymi umowami, minimum 6-miesięcznymi.

Jednak nawet kiedy ustawa wejdzie w życie, pozostanie problem egzekwowania zapisów umów. SRW RP organizuje 17 czerwca konferencję na temat budowy poprawnych relacji między uczestnikami łańcucha dostaw produktów wieprzowych, w jej trakcie te problemy będą dyskutowane.

- Firmy wolą korzystać z polskiego czy z zagranicznego mięsa?

- Dane statystyczne o imporcie mięsa i żywych zwierząt są jednoznaczne. Zdecydowanie rośnie import zwierząt o masie poniżej 50 kg, prosiąt i warchlaków, a import mięsa utrzymuje się na stałym poziomie. Z importu mięsa korzystają głównie duże zakłady przetwórcze, coraz częściej kupujące elementy zasadnicze a nie całe półtusze.

Oczywistą sprawą jest, że lepiej by było, gdyby surowiec pochodził z Polski. Ale przy jego braku oraz niechęci hodowców do współpracy z zakładami ubojowymi poprzez podpisywanie umów kontraktacyjnych, jest to rozwiązanie konieczne. Mamy jednak nadzieję, że wkrótce te relacje zostaną unormowane.

- Co jest kluczowe dla uzyskania surowca mięsnego wysokiej jakości? Jakie problemy mają w tej dziedzinie krajowi hodowcy?

- Przede wszystkim ważna jest intensywność hodowli: genetyka, żywienie, choroby, dobrostan itd. Znaczące konsekwencje mają też ewentualne błędy w obchodzeniu się ze zwierzętami, szczególnie w trakcie transportu i przygotowania ich do uboju. Powodują one pogorszenie jakości surowca mięsnego.

Największym problemem jest występowanie wady mięsa określanej PSE, co oznacza mięso o jasnej barwie, miękkiej konsystencji i niskiej zdolności wiązania wody. Nie nadaje się ono do sprzedaży jako mięso kulinarne, ze względu na dużą ilość wycieku „soku”, a w przetwórstwie powinno być wykorzystane jedynie w produkcji produktów rozdrobnionych. Szacuje się, że ta wada mięsa występuje w ok. 30 proc. tusz, głównie z hodowli intensywnej.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (11 967) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH