REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Prezes SRW RP: W branży mięsnej na znaczeniu zyskuje integracja pionowa

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 01-06-2012, 13:55
Prezes SRW RP: W branży mięsnej na znaczeniu zyskuje integracja pionowa
Janusz Rodziewicz, prezes Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP (fot. zelaznastudio.pl)

Trend obejmujący łączenie w strukturach jednej firmy produkcji surowca z jego przetwórstwem staje się coraz bardziej widoczny. Wiele wskazuje na to, że doprowadzi on do powstania w kraju wyspecjalizowanych przedsiębiorstw w ramach integracji pionowej - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Janusz Rodziewicz, prezes Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP.

REKLAMA

Janusz Rodziewicz, prezes Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP zaznacza, że wśród zakładów przetwórczych należy wyraźnie rozróżnić zakłady ubojowe z rozbiorem oraz zakłady ubojowe z produkcją przetworów mięsnych. Pierwszy przypadek jest szczególnie popularny poza Europą, w rejonach produkcji zwierząt. Mięso w postaci elementów kulinarnych oraz surowiec do przetwórstwa jest tam transportowany do hurtowni, odbiorców instytucjonalnych i zakładów przetwórczych. Model zakładający ubój i produkcję przetworów jest rozpowszechniony głównie w Europie, zwłaszcza w Polsce.

Model „zakład ubojowy z rozbiorem" sprawdzony został w szeregu krajów o rozwiniętej spółdzielczości, czyli przede wszystkim w państwach skandynawskich, oraz w wielkich przedsiębiorstwach, takich jak Smithfield w USA. - Własna produkcja nigdy nie jest w stanie zaspokoić pełnego zapotrzebowania. Zawsze dodatkowo korzysta się ze skupu wolnorynkowego. Spełnia ona rolę rezerwy w sytuacjach braku żywca na rynku lub bardzo jego wysokiej ceny - tłumaczy Rodziewicz. - Najważniejsze korzyści płynące z tego rozwiązania to: możliwość wykorzystania posiadanych mocy ubojowych poprzez zapewnienie określonej ilości żywca, oraz monitorowanie poprawności procesów ubojowych a zwłaszcza wychłodzenia tusz, co ma bardzo istotny wpływ na jakość mięsa kulinarnego i przerobowego - dodaje.

Korzyścią posiadania własnej bazy surowcowej w sytuacji, kiedy zakład prowadzi również produkcję przetworów, jest monitorowanie jakości surowca do przetwórstwa w całym łańcuchu produkcji, tzn. genetyki, żywienia, transportu do ubojni, uboju, procesów dojrzewania mięsa, oraz podziału na mięso kulinarne i przerobowe. - Mięso kulinarne powinno być bez wad (PSE,DFD i pośrednich), natomiast w trakcie procesów przetwórczych istnieje możliwość wykorzystania dodatków funkcjonalnych, które częściowo nadrabiają wady, np. zwiększając wodochłonność czy zdolność emulgowania tłuszczu. Punkty krytyczne opisane są w systemie QAFP - wskazuje prezes SRW RP. - Takie podejście pozwala na bardzo racjonalne wykorzystanie surowca mięsnego, bez i z wadami technologicznymi, i przy pominięciu pośredników w obrocie zwierzętami przynosi dodatkowe efekty ekonomiczne - podkreśla.

Zwraca uwagę, że każdy kierownik zakładu przetwórczego za najlepszy surowiec uważa ten z własnego uboju i rozbioru. Niżej w hierarchii znajduje się surowiec z innego zakładu, ale o sprawdzonej jakości. Najniżej zaś surowiec mrożony.

KOMENTARZE: (6)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • kłusownik 04-06-2012, 13:15:
zwyczajnie poraża myślenie przedstawicieli ZM w kwestii Hodowli zwierząt... Myślicie, że ferma to zwyczajne ogniwo - zakład, dyrektor, kierownik, pracownicy zero problemów, świne rosną jak tu jeden z uczestników forum napisał z powietrza...

A budujcie, budujcie ...niejeden z Was zęby sobie połamie , ale to dobrze, bo zrozumiecie, że hodowcę warto traktować po partnersku nie tylko jak brakuje surowca
  • JACEK 04-06-2012, 12:13:
Bardzo dobrze mówi,tak dalej to kolejne zakłady beda bankrutować.Prawda jest taka jak robisz wszystko to nic dobrze nie robisz.Nasz standard to bicie złe chłodzenie i produkcja z własnych nie wychłodzonych półtusz, ale na tym polega rynek nie wszyscy mogą mieć rozum .Tylko specjalizacja i korzyści skali .
  • kuba Jurek 02-06-2012, 09:44:
O kurwa......integracja pionowa......a czemu nie pozioma ?albo skośna......ale z Pana filozof .....pozal się Boze.....

Zobacz wszystkie komentarze (6)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (23 110) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH