Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes SRW RP: Wędliny premium budują markę zakładu

  • Autor: ŁR, portalspozywczy.pl
  • Data: 28-09-2014, 15:31
Prezes SRW RP: Wędliny premium budują markę zakładu
Janusz Rodziewicz, prezes Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP (fot. PTWP)

Szacuje się, że punktów sprzedaży mięsa i przetworów mięsnych jest w Polsce około 100 tys. - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Janusz Rodziewicz, prezes Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP.

Obecnie znacząca większość zakładów produkuje ok. 40-70 asortymentów na dobę. - Producenci chcą wykorzystać wszystkie surowce mięsne uzyskane w trakcie wykrawania tusz - wyjaśnia Janusz Rodziewicz. - Zazwyczaj, kilka z tych asortymentów jest bardzo dobrej jakości, o czym decyduje przede wszystkim jakość surowca i poprawność stosowanej technologii. Produkty wysokogatunkowe przeważnie stanowią 20-30 proc. masy wszystkich produktów z danego zakładu. Mają one "wypracować" markę firmy - dodaje.

- Pozostałe asortymenty to produkty "masowe", często określane jako "ekonomiczne". Produkowane z pozostałych surowców z użyciem dozwolonych dodatków funkcjonalnych, obniżających znacznie cenę gotowego produktu - tłumaczy ekspert.

Zapytany o zainteresowanie konsumentów wędlinami premium, odpowiada: - Popularność produktów premium znacznie zwiększa się przed świętami. Jednak wszystkie legalnie wytwarzane produkty są zdrowe i spełniają bardzo wymagające normy jakościowe. W Polsce mamy najszerszy asortyment przetworów mięsnych, dostosowany do wymagań i możliwości finansowych naszych klientów.

Prezes SRW RP podkreśla, że dla bardzo wielu konsumentów cena stanowi szczególnie istotny element w podejmowaniu decyzji o zakupie. - Istotną rolę w decyzji o zakupie danego asortymentu powinny pełnić informacje na etykiecie o składzie surowcowym, dodatkach funkcjonalnych czy alergenach. Im więcej wiedzy o surowcach i stosowanych technologiach oraz wyróżnikach jakościowych będzie przekazywane konsumentowi, tym jego wybór będzie bardziej świadomy i dostosowany do jego zdrowia oraz możliwości finansowych - ocenia Rodziewicz.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 924) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH