Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Prezes UPEMI: Branża mięsna będzie piętnować każdą próbę fałszowania żywności

- Nie ma zgody branży mięsnej na przypadki fałszowania żywności. Mówimy stanowcze nie takim praktykom i będziemy piętnować je na każdym polu. Promujemy polską żywność od lat i nie pozwalamy na to żeby pojawiały się takie przypadki, ale jeżeli się pojawiają, dzieje się to poza naszą wiedzą i poza wiedzą służb - mówił Wiesław Różański, prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego podczas World Food Poland 2019.

Prezes UPEMI: Branża mięsna będzie piętnować każdą próbę fałszowania żywności
Wiesław Różański, prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego

Wiesław Różański odniósł się do kryzysu wizerunkowego polskiej wołowiny, który rozpoczął się po ujawnieniu nielegalnego uboju w zakładzie w Ostrowi Mazowieckiej.

- Nie ma zgody branży mięsnej na takie rzeczy. Mówimy stanowcze nie takim praktykom i będziemy piętnować na każdym polu próby fałszowania żywności. Promujemy polską żywność od lat i nie pozwalamy na to żeby pojawiały się takie przypadki, ale jeżeli się pojawiają to poza naszą wiedzą i poza wiedzą służb. Jeżeli służby nadzorujące wiedzą o takich przypadkach, też powinny być karane i to wysoko żeby nie tolerować niejasnych praktyk, które szkodzą branży - dodał.

Prezes UPEMI przyznał, że posiada informacje, że niemieckie media chcą realizować w Polsce kolejne materiały uderzające w polską branżę mięsną.

- Rada Sektora Wołowego podjęła rygorystyczne kroki w celu zniwelowania działań jakie mieliśmy przez wiele tygodni. Chcemy aby atak na polskie mięso zniknął. Ostatnio pojawiła się informacja, że media z Niemiec chcą robić kolejne materiały w Polsce na temat kolejnych przypadków i odgrzewać temat. Nie będziemy rozmawiać z nimi, ponieważ zależy im na tym żeby podsycać nienawiść do polskiego producenta - dodał.

W ocenie prezesa UPEMI nie ma już na rynku polskim miejsca na byle jaką żywność.

- Żywność musi być produkowana w najwyższych standardach jakości. I tak się dzieje. W Europie przez kilkadziesiąt lat wprowadzano krajowe systemy jakości, które narzucają na branże w wielu krajach ponadprzeciętne normy, co spowodowało że konsumenci zaczęli wybierać produkty certyfikowane. Z drugiej strony systemy zaczęły ograniczać dostęp do tych rynków, co trwa do dziś. W 2018 z Francji do Polski trafiło 16 tys. ton mięsa wieprzowego. Francja nie kupiła od nas ani kilograma, mimo że jesteśmy na wspólnym rynku. Dlaczego? Tu jest pole do manewru - dodał.

Różański przekonywał, że branża stara się pokazywać rolnikom korzyści płynące z hodowli i produkcji w systemie jakości.

- Kolejny problem to handel, który nie jest w polskich rękach, co powoduje problem w dostępności do półki. Nie wiem czy ostatnia inicjatywa rządu i MRiRW cokolwiek tutaj zmieni. Jako branża mięsna wiemy, że bez hodowcy, rolnika nie mamy biznesu. Chcemy współpracować, dać solidną zapłatę za to co rolnik produkuje, ale po drugiej stronie sieci naciskają nas tak mocno, że nie mamy partnera, który nam tę cenę wyższą da. Decydują korporacje nastawione na zysk a nie na dbałość o dostawców. Mam nadzieję, że w przyszłości działania podejmowane przez organizacje branżowe przyniosą połączenie całego łańcucha produkcji żywności tak, aby rolnik przetwórca i handel, a przede wszystkim konsument byli zadowoleni, żeby ten ostatni dostawał zawsze tej samej jakości produkt wytworzony na polskim rynku i certyfikowany - dodał.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Wiesław Różański RSS ALERT    /    UPEMI RSS ALERT    /    branża mięsna RSS ALERT    /    nielegalny ubój RSS ALERT    /    wołowina RSS ALERT    /    QAFP RSS ALERT    /    protekcjonizm w UE RSS ALERT    /    protekcjonizm RSS ALERT    /    mięso RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.166.133.84
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.