Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes UPEMI: Branża mięsna nie należy do bardzo stabilnych

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 03-01-2011, 11:01
Prezes UPEMI: Branża mięsna nie należy do bardzo stabilnych
Na fot. Wiesław Różański, prezes UPEMI

Nie sądzę, aby w nadchodzącym roku czekały nas jakieś drastyczne spadki rentowności branży mięsnej - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Wiesław Różański, prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI).

- Czy w 2011 r. czekają nas jakieś znaczące zmiany w sektorze mięsnym?

- Branża mięsna nie należy do bardzo stabilnych. Myślę, że w dalszym ciągu będzie musiała borykać się z wieloma problemami, zarówno w aspekcie surowców, jak i zbytu. Nie sądzę jednak, aby w nadchodzącym roku czekały nas jakieś drastyczne spadki rentowności branży mięsnej.

- Które kierunki eksportu zyskają na ważności?

- Obserwując politykę Unii Europejskiej widzimy wyraźną tendencję do wspierania działań zwiększających eksport unijnych produktów rolno-spożywczych do krajów trzecich. Dużą popularnością niewątpliwie cieszą się kraje azjatyckie, również dla Polski. Oczywiście, dla polskich producentów nieustannie atrakcyjne pozostają rynki naszych najbliższych sąsiadów zza wschodniej granicy. Prawdopodobnie utrzyma się tendencja wzrostowa w obszarze eksportu wołowiny do Turcji, choć nie będą to zapewne spektakularne wartości. Przewiduję również dalszy wzrost zainteresowania i mam nadzieję eksportu do krajów z dalszej Azji, np. do Korei Południowej. Jeżeli polskie zakłady wypracują stabilną jakość elementów mięsnych mrożonych, odpowiadającą wysokim i precyzyjnym wymaganiom krajów azjatyckich, mamy szanse na stopniowy, zrównoważony wzrost eksportu w tym obszarze.

- Umacnianie się złotego może prowadzić do pogorszenia salda bilansu handlowego...

- Taka sytuacja jest trudna dla eksporterów, sprawia natomiast, że import staje się bardziej opłacalny. Może to spowodować , że odbiorcy mięsa będą poszukiwali produktu za granicą.

- Co będziemy eksportować?

- Od początku 2010 r. roku utrzymywał się trend eksportu mięsa i podrobów drobiowych. Już w pierwszych dziewięciu miesiącach zeszłego roku wyniósł odpowiednio 761 tys. ton oraz 150 tys. ton i był znacznie wyższy niż w ubiegłym roku. Polska wiedzie prym wśród krajów, które zwiększają swój eksport poza Wspólnotę. W analizowanym okresie nasi eksporterzy wysłali poza granice UE o 30 tys. ton mięsa drobiowego więcej niż przed rokiem.

- A jeśli chodzi o wieprzowinę?

- Eksport wieprzowiny z Polski wzrósł znacznie, bo aż o 13 proc. do 154 tys. ton.

- Jak wygląda struktura towarowa naszego eksportu?

- Największy przyrost wywożonej ilości zanotowano w przypadku mrożonych tuszek, półtuszek i ćwiartek z kurcząt . Rośnie również eksport mrożonych nóg i pozostałych elementów oraz podrobów drobiowych mrożonych i chłodzonych. Dynamicznie rośnie również eksport mrożonych elementów z indyków. Wywozimy także mrożone półtusze wieprzowe.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 087) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH