Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes UPEMI: Możliwe jest dalsze utrzymanie wzrostu eksportu do Korei

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl z Seulu
  • Data: 07-05-2012, 09:07
Prezes UPEMI: Możliwe jest dalsze utrzymanie wzrostu eksportu do Korei
Wiesław Różański, prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI)

Rynek koreański jest bardzo wymagający i równocześnie bardzo chłonny. Na pewno będzie bardzo trudno uzyskać ponownie czterokrotny wzrost, ale jest to możliwe pod warunkiem zahamowania w Polsce spadek pogłowia trzody oraz utrzymania najwyższej jakości i powtarzalności produkcji - powiedział w Seulu w Korei serwisowi www.portalspożywczy.pl Wiesław Różański, prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI).

Podkreśla, że na tak atrakcyjnym rynku jest silna konkurencja. Zwraca także uwagę, że wysyłamy tutaj produkty, które w Polsce i w Europie nie są atrakcyjne, jak np. nogi przednie i tylne wieprzowe, żeberka czy kości rurkowe. - Ceny uzyskiwane za te produkty są niezwykle atrakcyjne i o ten rynek należy zabiegać. Należy być tu obecnym, także poprzez działania promocyjne. Rynek azjatycki jest specyficzny, trudno tu nawiązać współpracę, ale gdy już jest nawiązana i właściwie prowadzona, to są to wierni kontrahenci - uważa prezes Różański. - Warto o nich zabiegać - dodaje.

Działania jakie podejmuje UPEMI służą nawiązywaniu kontaktów. - Jest to daleka droga przed nami, aby być na tym rynku, jak chciałby minister Sawicki, w pierwszej trójce. Uważam jednak, że jest to możliwe - podkreśla prezes UPEMI.

Polskie firmy są już obecne na kilku rynkach azjatyckich. - Działamy w Wietnamie. Jest to rynek niesłychanie rozwojowy, gdyż w kraju o powierzchni zbliżonej do Polski, mieszka blisko 90 mln ludzi. Są to nowi konsumenci, otwierający się na świat. Zdają sobie sprawę, że bez otwarcia się na świat, jak to zrobiły Chiny, nie będą mieli szans rozwoju. Mamy już kolejny krok zrobiony w celu intensywnej wymiany handlowej z Chinami. Dwa lata temu uzyskaliśmy pozwolenie dla zakładów drobiarskich, a w tym roku uzyskaliśmy pozwolenie dla kilku zakładów mięsa czerwonego. To spowodowało, że będziemy mogli teraz bezpośrednio, omijając już pośredników z Honkongu i Wietnamu, sprzedawać tam nasze produkty mięsne - mówi Wiesław Różański. Do akceptacji przez chińskie władze czeka jeszcze siedem kolejnych polskich zakładów.

Podkreśla, że rynek chiński jest także bardzo wymagający, ale jest to rynek ogromnych możliwości. - Miesięcznie konsumenci zjadają tam 800 tysięcy ton wieprzowych nóg przednich i tylnych - mówi.

Natomiast współpraca handlowa z Koreą Północną nie istnieje.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 724) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH