REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Prezes UPEMI: Sytuacja na rynku mięsa jest skomplikowana

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 06-12-2013, 11:47
Prezes UPEMI: Sytuacja na rynku mięsa jest skomplikowana
Wiesław Różański, prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI)

Niskie pogłowie trzody chlewnej nie pozostało bez wpływu na zmiany w strukturze jej sprzedawców. Na dodatek ceny zbóż rosną, a wraz z nimi koszty produkcji - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Wiesław Różański, prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI).

REKLAMA

Negatywne tendencje sprawiają, że w nie najlepszej sytuacji znalazły się ubojnie, zwłaszcza małe i średnie zakłady ubojowe i rozbiorowe. - Sytuacja na rynku jest skomplikowana, większość osób z branży określa ją tylko jednym słowem: kryzys - przyznaje Wiesław Różański. - Wielu producentów przypuszcza, że część firm w ciągu najbliższych lat zniknie z rynku albo zostanie przejęta w ramach konsolidacji branży - dodaje.

Prezes UPEMI nie ukrywa, że koniunktura na rynku mięsa jest obecnie nieprzewidywalna. - Mam jednak nadzieję, że przemysł mięsny przeżyje znów swój renesans. W końcu polskie mięso to produkt znany i ceniony na całym świecie - przypomina nasz rozmówca. - W tej chwili dla rozwoju branży szczególnie istotne jest dalsze wspieranie eksportu mięsa. W przypadku hodowców trzody, w oparciu o strategie rozwoju polskiej hodowli, konieczna jest odbudowa stada - akcentuje ekspert.

Wiesław Różański zwraca również uwagę, że jeśli chodzi o wyroby gotowe, niezbędne są działania zmierzające do standaryzacji i specjalizacji produkcji w tym sektorze.

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Ech Brasil... 09-12-2013, 11:44:
Cały on, mówić aby nic z tego nie wynikało, czy aby nie narazić się komukolwiek a jednocześnie aby za jakiś czas ktoś nie zarzucił błędnej prognozy. Ech normalnie miszczu...
  • Wacek 08-12-2013, 11:03:
Najprościej kupować z Danii żywiec i eksportować z Polski jako "polskie smaki pod marka QAFP
  • KUBA 07-12-2013, 11:05:
A Pan, panie Różańskie jest za oznaczaniem mięsa w eksporcie nazwą kraju pochodzenia czy nie? Zawsze Pan mówi o znakomitej jakości polskiego mięsa, ale w sytuacji wątpliwej to daje Pan skomplikowane osądy.

Zobacz wszystkie komentarze (3)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 116) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH