Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes UPEMI: Tanie wędliny też są potrzebne

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 26-01-2012, 06:59
Prezes UPEMI: Tanie wędliny też są potrzebne
Wiesław Różański, prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI)

Konsumenci powinni mieć świadomość, że rynek oferuje całą gamę produktów od wysokogatunkowych wędlin marki premium do pasztetów i parówek, które zostały owiane złą sławą - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Wiesław Różański, prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI).

Czynnikiem, który warunkuje jakość należących do poszczególnych kategorii produktów jest ich cena. - Trudno oczekiwać, aby tani produkt charakteryzował się szlachetnymi dodatkami - zauważa Wiesław Różański. - Powodem dla którego tanie wędliny pojawiają się w sklepach jest „potrzeba rynku". Skoro są produkowane to znaczy, że są odpowiedzią na oczekiwania części konsumentów - tłumaczy.

W opinii prezesa UPEMI zdania polskich konsumentów na temat krajowych wyrobów są podzielone. - Należy jednak zaznaczyć, że konsument samodzielnie dokonuje świadomego wyboru produktów, które chce spożywać. Poprzez zapoznanie się z informacjami zamieszczonymi na etykiecie, klient może ocenić jaki jest skład surowcowy artykułu, czy są to parówki bogate w mięso czy też obfitujące w MOM - mówi Różański. - Od konsumenta zależy jakimi czynnikami kieruje się dokonując zakupów. Czy chodzi mu o wartości odżywcze i technologiczne czy też wyznacznikiem jest cena - dodaje.

- Myślę, że tak jak ukazują się artykuły i programy tworzące czarny PR parówek i pasztetów, należałoby opracować serie programów dotyczących wyrobów wysokogatunkowych o zapewnionej jakości - proponuje.

Celem sprostania potrzebom konsumentów oczekujących wyrobów najwyższej jakości UPEMI w porozumieniu z ekspertami podjęło się opracowania kolejnego zeszytu branżowego dla Systemu QAFP „Wędliny", który decyzją Ministra Rolnictwa i Rozwoju z dnia 18 stycznia 2012 został uznany za krajowy system jakości żywności.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Stary profesor-emeryt 26-01-2012, 13:13:
Pan prezes mija się z prawdą o bezpiecznej żywności. Erzacami nie powinno się karmić społeczeństwa! Niech sobie to robią inne, bogatsze kraje od nas. Polskie wyroby mają ugruntowaną tradycję Panie Prezesie
  • kiełbasa 26-01-2012, 12:47:
ale mądry prezes, a może by tak do jakości taniej, świdomości mnie będzie uczy!! Nauczaj swoich jak dobry surowiec taniej kupić, producenci już was prezesów mają dosyć.

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 622) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 269)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH