Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes UPEMI: Trzeba szukać sposobów na wyjście z kryzysu

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 17-12-2012, 12:07
Prezes UPEMI: Trzeba szukać sposobów na wyjście z kryzysu
Wiesław Różański, prezes UPEMI (fot. Paweł Pawłowski, zelaznastudio.pl)

Czas zadać sobie pytanie jaka jest przyczyna tego, że nasza produkcja prosiąt i tuczników jest niekonkurencyjna w stosunku do krajów Unii Europejskiej - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Wiesław Różański, prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI).

Według danych Głównego Urzędu Statystycznego, pogłowie trzody chlewnej w Polsce pod koniec marca 2012 r. liczyło ok. 11 mln sztuk i w porównaniu z tym samym okresem ubiegłego roku było niższe o 12,4 proc. W gospodarstwach indywidualnych, gdzie znajdowało się ok. 83 proc. krajowego pogłowia trzody, liczebność obniżyła się w skali roku o ok. 15 proc.

W strukturze stada trzody ogółem zmniejszył się udział prosiąt i warchlaków, zwiększył za to udział tuczników i świń do odchowu (w tym macior). Obecne stado trzody chlewnej w Polsce jest najniższe od ponad 50 lat, a w ciągu ostatniej dekady zmniejszyło się o jedną trzecią.

Stan pogłowia odzwierciedla dalsze pogłębienie się trendu spadkowego z roku ubiegłego w wyniku niskiej opłacalności produkcji żywca wieprzowego, spowodowanej wysokimi cenami pasz. Wyższe ceny żywca wieprzowego w 2011 r. nie zrekompensowały wysokich podwyżek cen zbóż. Stąd rosnący szybko import prosiąt oraz wieprzowiny z krajów Unii Europejskiej.

Niestety, tendencja ta może się utrzymać przez najbliższe lata. Spadek pogłowia trzody chlewnej odczuli producenci, ale także przedstawiciele sektorów przemysłu związanego z chowem tego gatunku zwierząt - zakłady mięsne czy przemysł bioweterynaryjny. Brakuje nowych chlewni, ceny surowców paszowych i pasz są rekordowe, co rujnuje budżety rolników. Krajowe zakłady przetwórcze rozwijały się w ostatnich latach kosztem producentów, czego dowodem są tendencyjnie niższe ceny tuczników w porównaniu do unijnej średniej.

Wiesław Różański ocenia, że aby uzdrowić kondycję sektora mięsnego potrzeba działań szerokich, także na szczeblu rządowym. - Jednak także więcej producentów powinno korzystać z postępu naukowego w obszarach optymalnego żywienia czy profilaktyki chorób zwierząt. Trzeba przede wszystkim wykorzystać potencjał produkcyjny krajowego stada podstawowego loch i stawiać na jakość, co umożliwia System Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP - wskazuje prezes UPEMI.

Zwraca uwagę na fakt, że mięso, obok wódki czy słodyczy, może być motorem napędowym polskiej sprzedaży zagranicznej. - Największą nadwyżkę Polska notuje na rynku drobiu. W tym segmencie kraj jest na trzecim miejscu w Europie. Eksport polskiego mięsa będzie więc rósł, choć niekoniecznie tylko dzięki odbiorcom z Unii Europejskiej. Polskie mięso nadal będzie podbijać Daleki Wschód. W przypadku drobiu wśród znaczących partnerów Polski jest na przykład Hongkong, a w przypadku wieprzowiny - Korea Południowa czy Chiny. Do tego przyczyniły się m.in. kampanie promocyjne - podkreśla Różański.

Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego jest beneficjentem 2-letniego unijnego programu "Tradycja, jakość i europejski smak", którego budżet wynosi 3,5 mln euro. Program ten promuje mięso z Unii Europejskiej w Wietnamie i w Stanach Zjednoczonych. - Eksport wieprzowiny do Korei wzrósł dzięki niemu w ub. r. czterokrotnie - akcentuje prezes UPEMI.

Dodaje, że działania organizacji polegają nie tylko na organizowaniu udziału w imprezach targowych, ale także innych działaniach promocyjnych, takich jak ułatwianie kontaktów między przedsiębiorcami, a także reklama w miejscowych mediach i prasie specjalistycznej.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • lawyer 18-12-2012, 08:50:
A kiedy to ostatnio ceny żywca w Polsce były niższe niż średnia w UE, Pan Prezes jest chyba mocno nie na czasie...
  • ... 17-12-2012, 19:40:
Przyczyny są dobrze znane nie od dziś, pozwolę sobie zacytować artykuł pana profesora, zamieszczony ongiś w periodyku Trzoda chlewna.
of. dr hab. Zygmunt Pejsak
Państwowy Instytut Weterynaryjny – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach
Przyczyny gwałtownego spadku pogłowia trzody chlewnej w Polsce
Trzoda Chlewna (2012) nr 3, str.12-17
W roku 2011 pogłowie trzody chlewnej w Polsce spadło do poziomu najniŜszego od roku 1964. Jak
wskazują na to dane GUS, pod koniec lipca 2011 pogłowie trzody wynosiło w Polsce 13 508 500
świń. W ciągu 12 miesięcy od lipca 2010 do lipca 2011 liczba świń zmniejszyła się o ponad 9%
czyli o około 1 357 000 osobników. W tym samym czasie stado podstawowe loch „skurczyło” się o
prawie 220 000 samic, czyli o 15,7%. Liczba loch w lipcu 2011 wynosiła 1 177 300. Warto
wspomnieć, Ŝe jeszcze 5 lat wcześniej – w roku 2006 – stado podstawowe loch w naszym kraju
liczyło więcej niŜ 1,8 mln samic.
Najpierw trochę statystyki
W okresie roku 2010 – 2011 spadła liczebność wszystkich grup wiekowych i
technologicznych świń. Porównanie spadków w zakresie liczby świń w gospodarstwach
prywatnych i w sektorze publicznym wskazuje, Ŝe szybciej spadało pogłowie zwierząt w
chlewniach prywatnych. Wskaźnik spadku w tym sektorze wyniósł 9,2% natomiast w sektorze
publicznym 5,2%.
MoŜna stwierdzić, Ŝe stałą tendencję w zakresie spadku pogłowia trzody chlewnej
obserwuje się w naszym kraju od roku 2006. Jakkolwiek tendencja jest stała, to na przestrzeni
ostatnich 5 lat zarejestrowano dwa wyraźne „tąpnięcia”. Pierwsze stwierdzono w okresie 2007/2008
roku a drugie na przełomie 2010/2011.
Spadek pogłowia świń obserwuje się od kilku lat praktycznie we wszystkich
województwach. W roku 2011 uwidoczniono go w 14 województwach. Największy spadek
odnotowano w woj. małopolskim – ponad 21,6% i lubuskim 21%. Warto dodać, Ŝe równieŜ w UE
ubój trzody chlewnej w 2010 był niŜszy niŜ w 2009.
Interesujące wnioski, dotyczące mających miejsce istotnych zmian strukturalnych w chowie
świń w Polsce, wyciągnąć moŜna z analizy oficjalnych danych zaprezentowanych w ostatnio
wydanym roczniku GUS przedstawiającym wyniki powszechnego spisu rolnego z roku 2010 (GUS,
2011). Z opracowania tego wynika, Ŝe w 2010 roku chów i hodowlę świń prowadzono w 397 700
gospodarstwach (w roku 2002 w 760 600 chlewniach); spadek liczby hodowców lub producentów o
52%. Chowem prosiąt (stada loch) zajmowało się w roku 2010 – 251 900 gospodarstw (w 2002 –
452 300 gospodarstw); spadek liczby tego typu chlewni w omawianym okresie sięgnął 55%.
Porównanie przedstawionych na wykresie danych wskazuje korzystną z produkcyjnego
punktu widzenia tendencję wyraźnego wzrostu odsetka stad z liczbą loch ponad 20. Za zjawisko
korzystne uznać moŜna fakt, Ŝe w roku 2010 „aŜ” 44% wszystkich stad loch liczyło średnio więcej
niŜ 20 samic. Niestety, 100 – 200 loch było tylko w 308 stadach a więcej niŜ 500 loch tylko w 24.
Niestety, średnie wskaźniki liczby loch na gospodarstwo są skrajnie niekorzystne. Na jedno
gospodarstwo prowadzące chów lub hodowlę świń przypadało w roku 2010 3,6 lochy (w 2002 r.
2,5 lochy), natomiast na jedną chlewnię utrzymującą lochy przypadało 5,7 samicy (w roku 2002 –
4,2 szt.). PowyŜsze dane jasno dokumentują archaiczny sposób produkcji świń w naszym kraju.
Struktura krajowego stada pozostaje w istotnej sprzeczności z preferencjami rynkowymi i
warunkami ekonomicznymi rynku.
Z produkcji wypadają przede wszystkim małe gospodarstwa i produkujące prosięta
Dramatyczny spadek pogłowia i liczby gospodarstw obserwuje się przede wszystkim w
grupie małych producentów. Gospodarstwa większe, zarówno rodzinne jak i wielkoprzemysłowe,
raczej zwiększają produkcję i stopniowo podnoszą stosunkowo niewysoką efektywność. Jak
wskazują na to przedstawione powyŜej dane, największy spadek zarejestrowano w gospodarstwach
  • Farmer 17-12-2012, 12:14:
11 tysiecy sztuk = jeden dzien ubojowy Agryfu lub Pini Polonia i po naszym poglowiu :(
Chyba, ze autor mial na mysli 11 milionow sztuk (11.000.000)

Zobacz wszystkie komentarze (3)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 340) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH