Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes UPEMI: Wzrasta poziom świadomości wśród konsumentów mięsa w UE

  • www.farmer.pl
  • Autor: www.farmer.pl
  • Data: 28-04-2016, 16:56
Prezes UPEMI: Wzrasta poziom świadomości wśród konsumentów mięsa w UE
Wiesław Różański, prezes UPEMI

Zdaniem Wiesława Różańskiego, prezesa Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego UPEMI, brak identyfikowalności sprzedawanego mięsa może być sporym problemem przy rozwijaniu handlu zagranicznego i zdobywaniu nowych rynków eksportowych.

Ostatnio wiele się mówi o systemie identyfikacji i pochodzenia mięsa w związku z nowymi wymaganiami jakie nakłada na producentów rozporządzenie unijne, które weszło w życie w kwietniu 2015 roku. Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 1337/2013 z dnia 13 grudnia 2013 r. szczegółowo określa zasady wskazania kraju pochodzenia lub miejsca pochodzenia świeżego, schłodzonego i zamrożonego mięsa ze świń, z owiec, kóz i drobiu.

Wiesław Różański, prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego UPEMI zwraca uwagę, że - jest to szczególnie ważne narzędzie w handlu międzynarodowym. Brak odpowiedniego systemu identyfikacji i śledzenia może spowodować utratę dostępu do niektórych rynków, a tym samym konkurencyjności. W ostatnim czasie zaobserwowano bowiem wśród mieszkańców Unii Europejskiej 

Większość nabywców dąży do uzyskania pełnej informacji, która pozwala na dokonanie najlepszego i najbardziej świadomego wyboru produktu. 

- Z kolei, Unia zmierza do zapewnienia wysokich standardów w zakresie informowania nabywców przez producentów o oferowanych wyrobach; szczególnie ważne są zaś kwestie związane z udzielaniem informacji na temat produktów spożywczych. UPEMI jako organizacja branżowa popiera takie rozwiązanie, a przykładem takiego systemu pełnej identyfikowalności mięsa, a także wyrobów mięsnych jest System Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP. Produkty opatrzone tym znakiem posiadają stałą, powtarzalną i wysoką jakość. Jednym z wymagań systemu jest także pełna transparentność i identyfikowalność produkcji od gospodarstwa hodowlanego aż po półkę sklepową. Mięso wieprzowe zarówno kulinarne jak i to wykorzystywane do produkcji wędlin certyfikowane znakiem QAFP pochodzi wyłącznie z polskich gospodarstw – wyjaśnia prezes Różański.

Więcej na farmer.pl.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • hej 02-05-2016, 23:15:
mięso jest szkodliwe dla zdrowia

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 478) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH