Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Prezes UPEMI: Zakaz uboju rytualnego pogorszy i tak słabą pozycję polskich eksporterów

- Wprowadzenie zmian ograniczających, a faktycznie likwidujących, możliwość uboju zwierząt i produkcji wyrobów w sposób wymagany przez różne wspólnoty wyznaniowe drastycznie pogorszy już i tak słabszą pozycje polskich eksporterów, ograniczy możliwości polskich przetwórców, a w konsekwencji także polskich rolników, w zakresie konkurowania z przedsiębiorcami i rolnikami z innych krajów UE, w szczególności z krajami zachodniej Europy - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Wiesław Różański, prezes Unii Pracodawców Przemysłu Mięsnego.

Prezes UPEMI: Zakaz uboju rytualnego pogorszy i tak słabą pozycję polskich eksporterów
Wiesław Różański, prezes Unii Pracodawców Przemysłu Mięsnego

Wprowadzenie zakazu uboju rytualnego w Polsce, za wyjątkiem gmin wyznaniowych, przewiduje poselski projekt nowelizacji Ustawy o ochronie zwierząt z 6 listopada. (czytaj więcej)

W ocenie Wiesława Różańskiego zapisy w projekcie w zakresie zagadnień wprowadzenia faktycznego zakazu uboju rytualnego pogorszą już i tak słabszą pozycję polskich rolników i przedsiębiorców w stosunku do rolników i przedsiębiorców z krajów zachodniej Europy.

- Polscy rolnicy oraz polskie zakłady przetwórcze przetwarzające produkty rolne, np. ubojnie, mają gorsze warunki do konkurencji na jednolitym rynku UE. Wynika to m.in. ze słabszej pozycji finansowej na skutek zaszłości historycznych, niższego poziomu wsparcia bezpośredniego, niższego poziomu zorganizowania rolników, zakładów przetwórczych oraz słabszej pozycja w stosunku do sieci handlowych - dodaje.

Prezes UPEMI zauważa, że mimo powyższych trudności polskie rolnictwo odnosi sukcesy w konkurowaniu na rynku UE, o czym świadczy wzrost eksportu polskiej żywności na rynek UE oraz wzrost dodatniego salda w handlu zagranicznym produktami rolno-spożywczymi.

- W warunkach wzrostu produkcji rolnej, a w konsekwencji wzrostu produkcji wyrobów rolno-spożywczych, powstaje konieczność wzrostu eksportu na rynki poza UE. Polscy eksporterzy mięsa wołowego i drobiowego dynamicznie, corocznie zwiększają wielkość eksportu na rynku krajów arabskich, Izraela, krajów azjatyckich, w których większość mieszkańców spożywa mięso pozyskane i przetworzone z zachowaniem określonych standardów religijnych. Są to np. Indonezja, Iran - mówi.

Różański zwraca uwagę, że w przypadku niektórych przetwórców eksport mięsa pozyskanego zgodnie z zasadami w/w uboju i przetwórstwa przekracza już ponad połowę przychodów i nadal rośnie.

- Należy także podkreślić, iż przetwórcy dokonujący pozyskania i przetwórstwa mięsa zgodnie z w/w zasadami ponieśli znaczące nakłady na budowę lub modernizację oraz dostosowywanie linii produkcyjnych oraz całości zaplecza zakładów na spełnienie w/w wymogów. Ponadto należy zauważyć, że polscy eksporterzy mają w zakresie eksportu na w/w rynki szereg trudności w porównaniu np. z eksporterami z krajów zachodniej Europy, np. brak wieloletnich kontaktów na danych rynkach - dodaje.

więcej informacji:

Wiesław Różański RSS ALERT    /    UPEMI RSS ALERT    /    Unia Pracodawców i Producentów Przemysłu Mięsnego RSS ALERT    /    ubój rytualny RSS ALERT    /    wołowina RSS ALERT    /    wołowina 2017 RSS ALERT    /    eksport wołowiny RSS ALERT    /    eksport wołowiny do krajów arabskich RSS ALERT    /    mięso RSS ALERT    /    koszerne mięso RSS ALERT    /    halal RSS ALERT

KOMENTARZE (3)

  • Ania 2017-11-28 12:30:29
    ubój rytualny to zabijanie ze szczególnym okrucieństwem, cywilizowany świat mówi NIE!
  • wieśniak 2017-11-28 12:33:48
    przedmiotem zakazu jest ograniczenie sadystycznego okrucieństwa
  • EWA 2017-12-06 19:38:35
    jak wejdzie ten zakaz to POLSKI ROLNIK,POLSKA wieś tego nie wytrzyma ,a w nastepnych wyborach PIS PRZEGRA ,CHŁOP IM TEGO NIE ZAPOMNI ,CENY O KILA ZŁOTYCH TO OKŁO 1,000 ZŁOTYCH NA SZTUCE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.144.100.123
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku

Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.