Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes UPEMI: Zamkają się kolejne zakłady mięsne

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 19-12-2011, 07:53
Prezes UPEMI: Zamkają się kolejne zakłady mięsne

Rok 2011 nie był łatwy dla branży mięsnej. Znaczący wzrost cen zbóż i pasz przyczynił się do spadku opłacalności hodowli i zmniejszenia pogłowia trzody chlewnej oraz znacznego wzrostu cen żywca - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Wiesław Różański, prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI).

Wysokie ceny surowca spowodowały problemy w zakładach przetwórczych, które nie były w stanie przełożyć ich na wzrost cen swoich produktów. - Rentowność branży mięsnej była nadal niska, według danych GUS wynosiła 1,5 proc. (w roku 2010 - 4 proc.). Miniony rok przyczynił się do zamknięcia kolejnych zakładów mięsnych, które nie radziły sobie z trudną sytuacją na rynku. Wiele firm przeinwestowało nie mając możliwości wykorzystania swoich mocy produkcyjnych - podsumowuje Wiesław Różański. - Jeżeli chodzi o handel można było zaobserwować wzrost eksportu wołowiny o 22 proc. w stosunku do roku ubiegłego. Dzięki otwarciu rynku tureckiego na dostawy z Europy, Turcja stała się głównym importerem polskiej wołowiny - wskazuje.

Zaobserwowano również znaczący wzrost eksportu mięsa wieprzowego na rynki azjatyckie (Hongkong, Korea Południowa Japonia, Wietnam), do krajów tych trafiło 21, 4 tys. ton wieprzowiny ponad trzykrotnie więcej niż w roku 2010. - Wzrost dostaw polskiej wieprzowiny do Korei Południowej należy łączyć z otwarciem przez Koreańczyków bezcłowego kontyngentu związanego z epidemią pryszczycy w tym kraju. Bardzo ważny w tym kontekście jest również fakt, iż w lipcu weszła w życie umowa o wolnym handlu pomiędzy UE a Koreą Południową, która otwiera nowe możliwości dla intensyfikacji współpracy, również w obszarze eksportu wieprzowiny z Polski - dodaje prezes UPEMI.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Franciszek 21-12-2011, 08:34:
JAk PAn KK może ubliżać Panu Prezesowi CZ- autrytetowi Polskiego pogłowia świńskiego
  • cezary bogusz 21-12-2011, 07:49:
Panie Krzysztofie, co to znaczy "ceny rynkowe"? Czytam (niestetyty) Pańskie komentarze i mam wrażenie że jest Pan po trosze socjalistą i kapitalista. Jeżeli w jednym zdaniu twierdzi Pan że ceny musza byc rynkowe a w drugim zdaniu mówi Pan o dopłatach państwowych do mięsa to chyba brak tu trochę logiki?! Czasem zarzuca Pan niejakiemu "obserwatorowi", że ma do Pana pretensję o pańskie komentarze, ale obserwator ma często/gęsto rację! (taka uwaga na koniec: ja Pana nie obrażam!)
  • Kubasiewicz Krzysztof 20-12-2011, 18:33:
ceny swiń musza być rynkowe.....a zakłady przetwórcze zaklady miesne muszą też zarabiać .....konieczne są dopłaty panstwowe do miesa....albo nastąpi drastyczny wzrost cen miesa wieprzowego,bo mieso wołowe jest już drogie-kupowałem w sklepie Alma w Łodzi polędwice wołową na Karpaczio po 90 zł za 1 kg polędwicy wołowej....ooooooo
albo stać nas będzie na kotleta schabowego 1 raz w tygodniu w niedzielę jak to bywało przed II wojną światową.....

Zobacz wszystkie komentarze (3)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 611) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH