Prezes Vemag Polska: Firmy mięsne chcą automatyzować produkcję

Efektywność produkcji można podnosić nie szkodząc jakości produktów mięsnych. Przykładem może być oferowana przez naszą firmę formierka do formowania burgerów. Pozwala ona uzyskać bardzo wysoką wydajność produkcji, ale z zachowaniem wyśmienitej struktury burgerów, porównywalnej do tych wytworzonych w produkcji rzemieślniczej - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Marianna Kowalczuk, prezes Vemag Polska.
Coraz więcej firm mięsnych stawia na obniżanie kosztów produkcji poprzez automatyzację procesów, maksymalnie eliminując czynności dotychczas wykonywane ręcznie. - Dobrym przykładem może być w tym kontekście nasza najnowsza linia do formowania produktów typu kulki mięsne, cevapcici i ich automatycznego nakładania bezpośrednio do tacek - wskazuje Marianna Kowalczuk. Innym innowacyjnym rozwiązaniem firmy Vemag zaprezentowanymi na targach Anuga-Tec jest linia MMP 223 do produkcji mięsa mielonego, która przy zachowaniu doskonałej jakości produktu finalnego osiąga wydajności nawet do 200 porcji/min.
- W połączeniu z wagą kontrolną Process Check pozwala uzyskać GVI na poziomie 0,1 proc., tym samym optymalnie wykorzystując surowiec mięsny oraz zwiększając tym samym efektywność produkcji - podkreśla Kowalczuk. I dodaje: - Nasza firma ma bardzo wiele innowacyjnych rozwiązań. Wdrażamy je na całym świecie. Nie tylko przy produkcji kiełbas, ale również przy produkcji Pet Food, w przemyśle mleczarskim przy produkcji serków, sektorze piekarniczym - przy dzieleniu chleba czy też przy produkcji pizzy - wymienia prezes Vemag.
Zwraca także uwagę na modułowy system budowy maszyn na bazie Flexible Linie. - Pozwala on producentowi na elastyczne wykorzystanie linii przy produkcji kilku rodzajów produktów, poprzez zmianę tylko jednego z modułów całej linii technologicznej - wyjaśnia Kowalczuk. - Przy stosunkowo małych nakładach inwestycyjnych można uzyskać bardzo wysoki stopień jej wykorzystania, przy zmieniającym się zapotrzebowaniu rynku na takie produkty - zaznacza.


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
KOMENTARZE: (1)
Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!
Zobacz wszystkie komentarze (1)