Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes Zakładów Mięsnych Silesia: Polacy częściej kupują wędliny klasy economy

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 21-11-2013, 11:37
Prezes Zakładów Mięsnych Silesia: Polacy częściej kupują wędliny klasy economy
Krzysztof Woźnica, prezes Zakładów Mięsnych Silesia (fot. PTWP)

W segmencie wędlin economy coraz większą wagę przywiązuje się do jakości i jej stosunku do ceny. Jeśli chodzi o segmenty wyrobów tradycyjnych oraz wyrobów premium, to ich dynamika wzrostu trochę przygasła - zauważa w wywiadzie dla portalspozywczy.pl Krzysztof Woźnica, prezes Zakładów Mięsnych Silesia.

- Jakie trendy dostrzega Pan na rynku wędlin?

- Na rynku wędlin zauważalny jest trend eliminowania wyrobów nie spełniających podstawowych kryteriów jakościowych. W segmencie economy, w którym nasz zakład jest jednym z liderów rynku, coraz większą wagę przywiązuje się do jakości i stosunku tej jakości do ceny. Podobnie dzieje się w segmencie średnim. Jeśli chodzi o wyroby tradycyjne oraz wyroby premium, to dynamika wzrostu trochę przygasła. Jednak patrząc na rynki zachodnie, to na pewno w tym segmencie drzemie ogromny potencjał.

- Czy sprzedaż mięs konfekcjonowanych rośnie?

- Mięso konfekcjonowane powoli zwiększa swój udział w sprzedaży, jednakże w dalszym ciągu dominuje tradycyjny model sprzedaży mięsa czerwonego i białego.

- Jak wygląda sytuacja w zakresie produkcji wyrobów mięsnych pod markami własnymi sieci handlowych?

- Udział marek własnych sieci i grup zakupowych w rynku przetworów mięsnych cały czas rośnie. Niemniej, dynamika wzrostu jest niższa niż we wcześniejszych latach. Dzieje się tak głównie za sprawą falstartu wielu wyrobów pod markami własnymi, gdzie sieci handlowe czy też grupy zakupowe najpierw masowo rzuciły się do wdrażania produktów pod markami własnymi, ale nie postawiły wystarczająco wysokich wymogów jakościowych przy doborze asortymentu oraz producentów. Skupiły się wyłącznie na cenie. Dziś wyciągają z tej lekcji wnioski i dokonują głębokiej weryfikacji producentów i produktów pod markami własnymi.

- Jak odnajduje się w tej kategorii Pana firma?

- Zakłady Mięsne Silesia z roku na rok zwiększają udział sprzedaży produktów pod markami własnymi sieci i grup zakupowych. Bieżący rok będzie pod tym względem rekordowy. Zawdzięczamy to przede wszystkim najlepszemu na rynku stosunkowi jakości do ceny produktu oraz olbrzymiemu potencjałowi produkcyjnemu naszego zakładu.

- Czy produkcja mięsa i wędlin w systemach jakości się opłaca?

- Produkcja mięsa i wędlin w oparciu o systemy jakości na pewno wymusza na producentach zachowanie najwyższych standardów w zakresie aseptyki produkcji, organizacji pracy, bezpieczeństwa żywności itp. Tzw. afery mięsne z ostatnich miesięcy pokazały, że to nie wystarczy. Potrzebne jest przede wszystkim poczucie odpowiedzialności u osób zarządzających zakładami mięsnymi za jakość produktów, które wprowadzane są w rynek oraz eliminowanie z rynku podmiotów nie przestrzegających standardów weterynaryjnych, jakościowych oraz bezpieczeństwa żywności, a na to niestety potrzebne są lata pracy.

- Jakie certyfikaty posiadają Pana zakłady?

Zakłady Mięsne Silesia posiadają certyfikaty IFS i BRC w wersji 6, przy czym w systemie certyfikacji IFS otrzymaliśmy ocenę 95,6 proc., a w BRC poziom A. Tak wysokie noty dają naszym klientom poczucie pewności, że wyprodukowane w naszym zakładzie produkty spełniają najwyższe i najbardziej surowe normy jakościowe.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (4)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Michalina 02-11-2014, 10:05:
Weźcie pod uwagę majętność ludzi klasy niskiej, która stanowi duży procent społeczeństwa polskiego. Zapewne zakłady oferują bardzo szeroką gamę produktów dostosowaną do indywidualnych wymagań klientów.
  • julia 24-03-2014, 13:36:
Jeżeli chodzi o wędliny to ja zdecydowanie wolę zapłacić trochę więcej, ale mieć produkt najwyższej klasy, a nie economy. Dlatego właśnie już od pewnego czasu kupuję je na wedlinek.pl, zawsze dostaję od nich świeże i smaczne produkty
  • AST 23-11-2013, 16:17:
SA TAKIE WĘDLINY CO MAJĄ KLASE ECONOMY? WIDAĆ KOMUŚ JAKIEŚ WEDLINY ZASZKODZIŁY I DOSTAŁ POMIESZANIA ZMYSŁÓW. CO JESZCZE NIE WYMYSLĄ?!

Zobacz wszystkie komentarze (4)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 394) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH