REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Prezes Zakładów Mięsnych Silesia: Problemem rynku wędlin jest brak innowacyjności

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 10-10-2014, 14:46
Prezes Zakładów Mięsnych Silesia: Problemem rynku wędlin jest brak innowacyjności
Krzysztof Woźnica, prezes Zakładów Mięsnych Silesia (fot. PTWP)

Na naszym rynku w branży mięsnej dominuje technika naśladownictwa i kopiowania, a nie kreatywności i innowacyjności - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Krzysztof Woźnica, prezes Zakładów Mięsnych Silesia.

REKLAMA

Zdaniem Krzysztofa Woźnicy rozwój produkcji niszowych wyrobów mięsnych może być szansą na zwiększenie przychodów firmy, ale już niekoniecznie jej rentowności. - Na naszym rynku w branży mięsnej dominuje technika naśladownictwa i kopiowania, a nie kreatywności i innowacyjności. Jeśli ktoś zainwestuje w rozwój jakiegoś produktu i odniesie sukces rynkowy, błyskawicznie wychwytuje to konkurencja, produkt jest momentalnie podrabiany przez kilka innych zakładów, które nie muszą już ponosić wielu kosztów związanych z jego wypromowaniem czy też rozwojem rynku sprzedaży - tłumaczy ekspert.

Naśladowcy obniżają cenę takiego produktu w stosunku do „oryginału" i dzielą pomiędzy siebie sporą część sprzedaży. - Niestety w taki sposób działa cała branża, od małych lokalnych zakładów, poprzez zakłady średnie działające regionalnie, po dużych ogólnopolskich graczy. Dopóki się to nie zmieni, na produkcji wyrobów niszowych czy też innowacyjnych trudno będzie zarobić - tłumaczy Krzysztof Woźnica.

Krzysztof Woźnica będzie gościem debaty "Sektor mięsny w Polsce - czas stagnacji czy cisza przed inwestycyjną burzą?" podczas VII Forum Rynku Spożywczego i Handlu (15-16 października 2014 r., Warszawa).

Kliknij i zarejestruj się na FRSiH.

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Napiórkowska 01-11-2014, 19:35:
Zadaj to pytanie Polakom, zadaj je sobie..
  • bb 11-10-2014, 13:25:
To dlaczego Polacy kupuja tanie pseudowedliny o smaku nie podobnym do tradycyjnych wedlin bez polepszaczy maczek czy momu?

Zobacz wszystkie komentarze (2)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 147) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH