Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes Zakładów Mięsnych Silesia: Stawiamy na wędliny wołowo-drobiowe

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 23-04-2015, 14:21
Prezes Zakładów Mięsnych Silesia: Stawiamy na wędliny wołowo-drobiowe
Krzysztof Woźnica, prezes Zakładów Mięsnych Silesia (fot. PTWP)

Sprzedaż wędlin wołowych w Polsce jest raczej marginalna. - Na rynku rzadko pojawiają się wędliny w 100 proc. wołowe. Spotkać można przede wszystkim kabanosy, ale te, w większości mają duży dodatek wieprzowiny. Wędzonki wołowe są zazwyczaj robione z tańszego mięśnia, jak łopatka czy zrazowa. My postawiliśmy na ligawę, szlachetną część wołowiny – mówi serwisowi portalspozywczy.pl Krzysztof Woźnica, prezes Zakładów Mięsnych Silesia.

Zakłady Mięsne z Sosnowca zdecydowały się całkowicie zrezygnować z dodatku wieprzowiny w swoich produktach, za to postawiły na drób. - Zależało nam na wartościach odżywczych i smakowych każdego produktu w linii. Trendy żywieniowe pokazują, że coraz więcej osób szuka produktów „fit” , gro z nich eliminuje z diety wieprzowinę, jako produkt bardziej tłusty, mniej „zdrowy”. Między innymi do tych konsumentów kierujemy naszą ofertę – wyjaśnia Krzysztof Woźnica.

Miesiąc temu jego firma wprowadziła do sprzedaży linię wędlin wołowo-drobiowych. Szef zakładów tłumaczy, że to odpowiedź na potrzeby wszystkich konsumentów, którzy nie przepadają za smakiem wieprzowiny. – Nowe produkty są pozbawione dodatków, takich jak glutaminian sodu, fosforany czy sztuczne barwniki. Każdy z nich charakteryzuje się wysoką mięsnością – zaznacza prezes Zakładów Mięsnych Silesia. Linia składa się z 4 propozycji: Krakowskiej wołowo-indyczej, Kiełbasy wołowo- drobiowej, Kabanosów wołowo – drobiowych oraz Ligawy wołowej.

Mimo uruchomienia nowej linii, wołowina pozostaje raczej niszowym surowcem w zamówieniach zakładów mięsnych z Sosnowca. - Tygodniowo jest to do kilkunastu ton ćwierci wołowych przeznaczonych do rozbioru celem odsprzedaży. Prócz tego, kupujemy również do kilku ton mięsa surowego jako surowca do produkcji tatara i niektórych wędlin wołowych; ligawę wołową oraz surowiec do produkcji salami i mięsa garmażeryjnego mielonego - wymienia Woźnica.

- Przyjmujemy także zamówienia na cielaki, do sprzedaży w sklepach detalicznych. Oczywiście wszystkie elementy kupujemy w formie pakowanej, dzięki czemu uzyskujemy dłuższy termin przydatności do spożycia - 21 dni. Dobrej jakości wołowina, a taką wyłącznie kupujemy, jest niestety stosunkowo droga, a jej ceny bardzo często bywają wyższe od średniej rynkowej – przyznaje prezes Zakładów Mięsnych Silesia.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • RSD 24-04-2015, 12:07:
powszechnie wiadomo, że drób jest zdrowszy od wieprzowiny ;)
  • Jorek 24-04-2015, 00:31:
Jasne ze bedzie mrożony bader. To chyba tez wołowina. A i ligawę z tego wytnie.
  • Szmina 23-04-2015, 21:35:
Jesli Prezes wie co to jest Ligawa to szaac!Dotychczas nie ocenialem fachowisci personelu ale w przypadku pana K.W. MAM podstawy zycze powodzenia ciekawe tylko czy wogole bedzie przyjecie surowca pod tytule wolowina??

Zobacz wszystkie komentarze (3)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 701) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH