Prezes Zakładów Mięsnych Silesia: Wspólne inicjatywy firm mięsnych to trudny temat

Przez kilka lat próbowałem zachęcić kilku producentów mięsa do tego, aby próbować osiągnąć wspólne korzyści w obszarze logistyki. Jednak podejmowane rozmowy na temat współpracy nie przełożyły się na żadne konkretne działania, więc obecnie mój entuzjazm znacznie się zmniejszył - przyznał Krzysztof Woźnica, prezes Zakładów Mięsnych Silesia podczas VII Forum Rynku Spożywczego i Handlu 2014.
POWIĄZANE TEMATY
Szef zakładów z Sosnowca zwrócił uwagę, że połączenie sił w zakresie transportu i logistyki mogłoby istotnie obniżyć koszty funkcjonowania zakładów mięsnych. - Zawsze lepiej jest jeździć 40 tonowym zestawem, niż 12 tonowym, bo z każdego kilograma odnosi się określoną korzyść. Dlatego do kilku firm z branży kierowaliśmy propozycje współpracy, ale niestety w tej sprawie zawsze „odbijaliśmy się od ściany" - powiedział Krzysztof Woźnica.
Prezes Zakładów Mięsnych Silesia postanowił sprawdzić, dlaczego nastawienie menadżerów do racjonalnego pomysłu ograniczenia kosztów jest tak bardzo negatywne. - Odpowiedź była prosta - „nie podoba nam się, że będziecie widzieli nasze ceny na fakturach". Warto zauważyć, że wiedza o wspomnianych cenach jest powszechnie dostępna, więc robienie z nich tajemnicy wydaje się absurdalne. Rynek nawzajem się przenika, kontroluje... taka jest specyfika prowadzenia działalności gospodarczej - zaznaczył prezes Zakładów Mięsnych Silesia.


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
KOMENTARZE: (2)
Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!
Zobacz wszystkie komentarze (2)