Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes Zakładów Mięsnych Silesia: Wyceny spółek mięsnych często budzą zdziwienie

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 21-10-2014, 14:12
Prezes Zakładów Mięsnych Silesia: Wyceny spółek mięsnych często budzą zdziwienie
Krzysztof Woźnica, prezes Zakładów Mięsnych Silesia (fot. PTWP)

Na rynku można dostrzec bardzo duże i nie całkiem zrozumiałe rozbieżności w wycenach podobnych do siebie przedsiębiorstw mięsnych - zauważył Krzysztof Woźnica, prezes Zakładów Mięsnych Silesia na VII Forum Rynku Spożywczego i Handlu.

Jako przykład prezes zakładów z Sosnowca wskazał na dwie spółki giełdowe z branży mięsnej, które stosunkowo niedawno, bo na przestrzeni ostatnich dwóch lat, weszły na główny parkiet GPW.

- Pomijając ich nazwy, obie mają podobny profil produkcyjny i korzystają z podobnych kanałów sprzedaży, choć jedna zaangażowała się nieco mocniej w kanał nowoczesny. Po przeanalizowaniu wyników tych spółek, znów widzimy że radzą sobie one porównywalnie. Mimo to, jedna z omawianych spółek jest wyceniana przez rynek prawie trzykrotnie wyżej niż druga - powiedział Krzysztof Woźnica. - Oczywiście, każdy może mieć swoją opinię na ten temat; każdy może ocenić, która ze spółek jest wyceniana realnie a która nierealnie; która jest przewartościowana a która niedowartościowana - dodał.

- Rozbieżności dobrze pokazują, jak różne jest pojęcie właścicieli zakładów, lub jak w tym przypadku - dominujących akcjonariuszy, o wycenie ich biznesu. O ile w przypadku spółek giełdowych dość łatwo jest sprawdzić wskaźniki danej firmy, o tyle w przypadku spółek niepublicznych weryfikacja jest już nieco trudniejsza - zaznaczył prezes Zakładów Mięsnych Silesia.

- Nasza firma od czasu do czasu prowadzi rozmowy na temat ewentualnych transakcji wśród spółek niepublicznych. Mówimy tu o firmach, które mają przestarzały park maszynowy, oraz problemy z obsługą zadłużenia, spadającą sprzedażą i generalnym brakiem perspektyw. Ich właściciele proponują bardzo wysokie wyceny, zupełnie nieprzystające do realiów rynkowych a bazujące na sentymencie związanym z faktem, że ktoś zbudował dane przedsiębiorstwo własnymi rękami i prowadził przez określoną ilość lat. Chociaż dla właściciela emocjonalne przywiązanie może mieć ogromne znaczenie, inwestorzy kierują się innym systemem wartości i nie są skłonni płacić za coś, co nie przełoży się na rozwój ich organizacji. Dlatego dopóki nastawienie właścicieli zakładów zainteresowanych sprzedażą się nie zmieni, konsolidacja branży mięsnej nie przyspieszy. Chyba, że poprzez eliminację najsłabszych podmiotów - ocenił Krzysztof Woźnica.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Jarek 21-10-2014, 22:54:
Zakład z sosnowca przez fundusz wyceniony jest na 1 mld zł. To dopiero abstrakcja.
  • Maria 21-10-2014, 19:35:
Rzeżnicy,czyli ludzie pozbawieni wszelkich zasad moralnych mogą całkiem normalnie i nawet ładnie wyglądać-a w srodku budowa CEPA

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 812) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH