Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes ZD Koziegłowy: Klient oczekuje powtarzalności produkcji

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 27-03-2012, 13:25
Prezes ZD Koziegłowy: Klient oczekuje powtarzalności produkcji

Konsumenci oczekują, że produkt pochodzący z danego zakładu, bez względu na to gdzie zostanie zakupiony, będzie miał zawsze tą samą powtarzalną jakość - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Elżbieta Swaryczewska, prezes Zakładów Drobiarskich Koziegłowy.

Aby osiągnąć wysoki poziom powtarzalności produkcji, na przestrzeni ostatnich kilku lat zakłady musiały zainwestować w zakup nowoczesnych linii technologicznych, oraz programów informatycznych sterujących produkcją. - Bardzo ważnym aspektem w powtarzalności produkcji jest nadzór zakładu od hodowli zwierząt po dystrybucję gotowych wyrobów - podkreśla Swaryczewska. - Należy zaznaczyć, że nowoczesne maszyny to za mało, żeby produkt miał odpowiednio wysoką jakość. Równoległym do tego procesem było wdrożenie w zakładach systemu zapewnienia bezpieczeństwa żywności oraz systemów jakości. Wysoki poziom jakości produkcji jest również zasługą stabilnej załogi, czyli pracowników o wysokich kwalifikacjach, które rosną wraz z rozwojem firmy - dodaje.

W ostatnich latach postęp we wprowadzaniu przez zakłady mięsne standaryzacji i powtarzalności produkcji jest zdaniem prezes ZD Koziegłowy bardzo widoczny. - Dowodem tego są stale poszerzające się rynki zbytu, bardzo duży wybór asortymentowy, różne technologie pakowania dające możliwość długiego przechowywania produktu z zachowaniem jego dobrej jakości - akcentuje nasza rozmówczyni. - Jeżeli zakład nie będzie produkował wyrobów o stałej wysokiej jakości, straci odbiorców, którzy nie kupią po raz kolejny tego samego wyrobu. Istnieje ryzyko, iż konsument straci zaufanie do producenta i jego wszystkich wyrobów - ostrzega.
 
Jako gwarancję powtarzalności produkcji wskazuje na wdrożenie i ciągłe doskonalenie systemów jakości. - Warunkiem dostarczania wyrobów do uznanych sieci , do krajów Unii Europejskiej jest posiadanie certyfikatów wdrożonych systemów jakości. Najbardziej cenione i wymagane są: niemiecki International Featured Standard ( IFS) Food oraz brytyjski BRC Global Standard For Food Safety (BRC). Należy tu również wspomnieć o wymaganym standardzie ACP dotyczącym dobrostanu zwierząt. Początek wdrażania tych systemów w zakładach mięsnych to lata 2004-2005 - przypomina prezes ZD Koziegłowy.

Wdrożone systemy jakości są niezbędnym wymaganiem dla producenta w celu uzyskania marki i uznania, do zdobycia rynku polskiego , europejskiego czy światowego. - Dlatego też wszyscy znaczący producenci mięsa mają już wdrożony co najmniej jeden z tych systemów - zauważa Elżbieta Swaryczewska. - Dynamika wdrażania jest duża, nie ma żadnych problemów w dostępie do szkoleń w tym zakresie. Na rynku można znaleźć wiele firm pomagających opracować i wdrożyć systemy - podsumowuje.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • bigos 27-03-2012, 22:50:
Ale mi odkrycie...

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 381) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH