Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes ZM Bohun: Nie da się tanio zrobić wędlin wysokiej jakości

  • Autor: ŁR, portalspozywczy.pl
  • Data: 06-11-2014, 13:53
Prezes ZM Bohun: Nie da się tanio zrobić wędlin wysokiej jakości
(fot. PTWP)

Na spotkaniach handlowych niestety nazbyt często słyszę takie stwierdzenia: „Niemożliwe, żebyście niczego nie dodawali, na pewno coś dodajecie do swoich wędlin." Tymczasem tego typu praktyki i przekonania szkodzą całej branży. Czas najwyższy, abyśmy zaczęli eliminować takie podejście - mówi Tomasz Wołcz, prezesem Zakładów Mięsnych Bohun.

- Obecnie wyroby marki Bohun można kupić przede wszystkim w sieci sklepów Stokrotka. Czy będziecie rozwijać system dystrybucji?

- Konkurujemy przede wszystkim jakością, a nie ceną, a to wymusza pewne ograniczenia. Stokrotka jest jednym z naszych dystrybutorów, choć rozmawiamy także z innymi kontrahentami. To nie są łatwe rozmowy. Naszym celem jest bowiem sprzedaż, ale na pewno nie kosztem jakości. Doskonale wiemy, że nie da się zrobić tanio produktów wysokiej jakości. Niestety, nie każdy konsument ma tego świadomość, a wielu sprzedawców to wykorzystuje. Jeśli podejdę do kasy i zapytam, czy w tym sklepie mogę kupić coś wyjątkowego, to często pada propozycja najtańszego produktu, a nie najlepszego pod względem jakości.

- Ale świadomość polskich konsumentów podobno rośnie.

- Z punktu widzenia producenta muszę powiedzieć, że jest to daleka perspektywa. Na spotkaniach handlowych niestety nazbyt często słyszę takie stwierdzenia: „Niemożliwe, żebyście niczego nie dodawali, na pewno coś dodajecie do swoich wędlin." Tymczasem tego typu praktyki i przekonania szkodzą całej branży. Czas najwyższy, abyśmy zaczęli eliminować takie podejście.

- A jakimi produktami w ofercie Bohun zaskoczy konsumentów w najbliższym czasie?

- Cały czas pracujemy nad nowościami z dziczyzny. Zamierzamy wprowadzić na rynek klasyczne wyroby, takie jak kabanosy myśliwskie, kiełbasa krakowska z domieszką dziczyzny. Oczywiście, wszystkie będą przygotowane według tradycyjnych, staropolskich receptur, bez żadnej ingerencji w przyprawy czy skład. Uważamy bowiem, że dziedzictwo kulinarne jest elementem naszej historii, kultury, tożsamości. Powinniśmy je chronić i o nie dbać. Jedynie w przypadku naszych autorskich produktów, takich jak kiełbasa Bohuna, pozwalamy sobie na pewną fantazję, ale już wspomnianą wcześniej kiełbasę krakowską robimy ściśle według receptur. Ta nazwa zobowiązuje. Podobnie jak kabanos - już w samej nazwie jest niejako definicja produktu, bo kabanos to staropolska kiełbasa z kabana, czyli z wieprza. Dziś można oczywiście kupić różne modyfikacje - tymczasem kabanos z kurczaka nie jest już kabanosem!

- Państwa firma jest znana z bardzo dużej aktywności CSR. Wspieracie wiele ciekawych imprez charytatywnych, organizujecie własne, olimpijczyk Marek Kolbowicz jest twarzą marki Bohun... Czy macie jakieś nowe pomysły na budowanie wizerunku?

- Mamy więcej pomysłów niż możliwości, bo przecież nie jesteśmy potentatem na rynku. Nie chciałbym deklarować, co mamy w planach. Mogę za to zapewnić, że współpraca z Markiem Kolbowiczem na pewno będzie kontynuowana. Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 394) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH