Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes ZM Henryk Kania: Dzięki osłonkom alginianowym osiągamy lepsze marże na wędlinach

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 30-03-2012, 15:14
Prezes ZM Henryk Kania: Dzięki osłonkom alginianowym osiągamy lepsze marże na wędlinach
Henryk Kania, prezes ZPM Henryk Kania (fot. Paweł Pawłowski, zelaznastudio.pl)

Od 2011 r. w produkcji wędlin suchych zamiast jelit, jako osłonki zaczęliśmy wykorzystywać alginiany. To przekłada się na lepsze marże - mówi Henryk Kania, prezes ZM Henryk Kania.

Nasz rozmówca podkreśla, że alginiany to produkt organiczny. Zwraca też uwagę, że stosowanie osłonek alginianowych spowodowało lepsze umarżowienie produktów firmy, ponieważ jelita baranie czy wieprzowe na przestrzeni ostatnich kilku lat bardzo mocno podrożały. - Tymczasem ich udział w produkcji wyrobu jest znaczący - wskazuje Henryk Kania. - Przykładowo, na 1 kg kabanosa należy użyć ok. 6-7 metrów jelita, które kosztuje ok. 80 gr. za 1 metr. Zatem, w kilogramie gotowego produktu koszt jelita wynosi między 6 a 7 zł. Trzeba bowiem pamiętać, że waga produktu zmienia się wraz z jego obróbką termiczną - tłumaczy.

Zmiana osłonek pochodzenia zwierzęcego na alginiany była wywołana m.in. zawężeniem specjalizacji przez ZPM Henryk Kania. - W 2011 r. nastąpiły zmiany w strukturze prowadzonej przez nas sprzedaży. Przygotowywaliśmy się już do dużej ekspansji. Mamy zdolności produkcyjne na poziomie 120 ton, ale jeszcze ich w pełni nie wykorzystujemy. Mamy średnio ok. 30 proc. rezerwy. W tym roku chcemy to wykorzystać - zapowiada Kania.

Podobał się artykuł? Podziel się!

SPÓŁKI SEKTORA SPOŻYWCZEGO NA GPW

KANKANIA

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • dix 17-09-2016, 23:09:
Wypaczenie pomyłka. Renomowani producenci z poza zagranicy pakują produkty w naturalne osłonki. U nas tak jak napisał jeden z uczestników pchamy g.wno do produktu z najwyższej półki. To jest porażka. Choć lubię kabanosy ale te które są obecnie produkowane nic wspólnego z nimi nie mają. Jest to zakłamanie i świadome oszukiwanie klienta. Powinno yś to karane.
  • gryff 02-04-2012, 12:04:
Tak, wielka szkoda, że zamiast jelita jemy glony... Z drugiej strony, Japończycy od tysięcy lat zawijają w glony ryż, nazywa się to sushi, i podbili swoją kuchnią cały świat. Polskim wędlinom się to jak dotąd nie udało.
  • jan 02-04-2012, 10:30:
Szkoda, że nie osłonki naturalne odchodzą w przeszłość i musimy jeść jakieś żelowate papki z alg morskich.

Zobacz wszystkie komentarze (3)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 433) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH