Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes ZM Henryk Kania: W okresie świąt ceny wędlin będą stabilne

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 11-12-2014, 12:27
Prezes ZM Henryk Kania: W okresie świąt ceny wędlin będą stabilne
Grzegorz Minczanowski, prezes ZM Henryk Kania (fot. Piotr Waniorek, zelaznastudio.pl)

Na niemieckiej giełdzie tuczników, która może stanowić punkt odniesienia dla rynków Europy Środkowo-Wschodniej, od kilku tygodni utrzymują się stabilne ceny surowca wieprzowego. Niesie to za sobą pozytywną prognozę dla polskiego sektora mięsnego, a w konsekwencji także dla polskich konsumentów. Pierwszy raz od wielu lat nie obserwujemy wzrostu cen mięsa przed sezonem świątecznym - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Grzegorz Minczanowski, prezes Zakładów Mięsnych Henryk Kania.

Oznacza to, że nabywcy mogą liczyć na stabilne ceny wędlin i innych produktów wieprzowych w okresie bożonarodzeniowym. - Trzeba przyznać, że istotny wpływ na tę sytuację ma rosyjskie embargo na europejskie produkty spożywcze, które powoduje wyższą dostępność mięsa używanego w procesie przetwórczym. Dla firm takich jak nasza, które nigdy nie eksportowały na rynki wschodnie, obecna sytuacja makroekonomiczna w Europie jest bardzo sprzyjająca - podkreśla Grzegorz Minczanowski.

- Właściwe zarządzanie zapasami i produkcją, przy znaczących mocach produkcyjnych i rozbiorowych mięsa, pozwalają budować istotne przewagi konkurencyjne, co przekłada się na osiąganie wyższych marż - dodaje.

Sytuacja rynkowa w Europie ma wpływ na ceny mięsa w Polsce, ponieważ wszystkie najważniejsze zakłady przetwórcze w Unii Europejskiej, w tym największe firmy w naszym kraju, działają według nowoczesnych zasad, zamawiając surowiec u wyspecjalizowanych i zaufanych producentów. Takich podmiotów jest w Europie Zachodniej kilka (Dania, Hiszpania, Niemcy, Francja), dwa kluczowe także funkcjonują w Polsce. Największe w naszym kraju zakłady przetwórstwa mięsnego korzystają z usług wszystkich głównych europejskich dostawców.

Prezes ZM Henryk Kania wskazuje, że warto wspomnieć w tym kontekście o najnowszych prognozach Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. - Zgodnie z szacunkami ekspertów, w 2015 roku nastąpi znaczący wzrost spożycia mięsa wieprzowego w polskich gospodarstwach domowych. W 2013 roku przeciętny Polak spożył 35,5 kg mięsa. W tym roku liczba ta najprawdopodobniej wzrośnie do 38,5 kg, natomiast w roku 2015 może wynieść aż 39 kg - mówi Minczanowski.

Równocześnie coraz więcej Polaków sięga po wędliny paczkowane - według danych GFK, stanowią one obecnie ponad 1/3 wędlin kupowanych przez rodzime gospodarstwa domowe . Przypomnijmy, że wędliny paczkowane stanowią jeden z najistotniejszych elementów portfolio ZM Henryk Kania, a spółka regularnie zwiększa udziały rynkowe w tym segmencie. - Informacje te pozwalają nam bardzo optymistycznie oceniać perspektywy rozwoju spółki - akcentuje prezes zakładów mięsnych.

Podobał się artykuł? Podziel się!

SPÓŁKI SEKTORA SPOŻYWCZEGO NA GPW

KANKANIA

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

  • 10.

    JUBILEUSZOWA EDYCJA 14-16 maja 2018, Katowice • Spodek i MCK • Metropolia GZM

Pobierz aplikację EEC
WIĘCEJ

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (18 481) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH