Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes ZM Henryk Kania: W okresie świąt ceny wędlin będą stabilne

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 11-12-2014, 12:27
Prezes ZM Henryk Kania: W okresie świąt ceny wędlin będą stabilne
Grzegorz Minczanowski, prezes ZM Henryk Kania (fot. Piotr Waniorek, zelaznastudio.pl)

Na niemieckiej giełdzie tuczników, która może stanowić punkt odniesienia dla rynków Europy Środkowo-Wschodniej, od kilku tygodni utrzymują się stabilne ceny surowca wieprzowego. Niesie to za sobą pozytywną prognozę dla polskiego sektora mięsnego, a w konsekwencji także dla polskich konsumentów. Pierwszy raz od wielu lat nie obserwujemy wzrostu cen mięsa przed sezonem świątecznym - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Grzegorz Minczanowski, prezes Zakładów Mięsnych Henryk Kania.

Oznacza to, że nabywcy mogą liczyć na stabilne ceny wędlin i innych produktów wieprzowych w okresie bożonarodzeniowym. - Trzeba przyznać, że istotny wpływ na tę sytuację ma rosyjskie embargo na europejskie produkty spożywcze, które powoduje wyższą dostępność mięsa używanego w procesie przetwórczym. Dla firm takich jak nasza, które nigdy nie eksportowały na rynki wschodnie, obecna sytuacja makroekonomiczna w Europie jest bardzo sprzyjająca - podkreśla Grzegorz Minczanowski.

- Właściwe zarządzanie zapasami i produkcją, przy znaczących mocach produkcyjnych i rozbiorowych mięsa, pozwalają budować istotne przewagi konkurencyjne, co przekłada się na osiąganie wyższych marż - dodaje.

Sytuacja rynkowa w Europie ma wpływ na ceny mięsa w Polsce, ponieważ wszystkie najważniejsze zakłady przetwórcze w Unii Europejskiej, w tym największe firmy w naszym kraju, działają według nowoczesnych zasad, zamawiając surowiec u wyspecjalizowanych i zaufanych producentów. Takich podmiotów jest w Europie Zachodniej kilka (Dania, Hiszpania, Niemcy, Francja), dwa kluczowe także funkcjonują w Polsce. Największe w naszym kraju zakłady przetwórstwa mięsnego korzystają z usług wszystkich głównych europejskich dostawców.

Prezes ZM Henryk Kania wskazuje, że warto wspomnieć w tym kontekście o najnowszych prognozach Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. - Zgodnie z szacunkami ekspertów, w 2015 roku nastąpi znaczący wzrost spożycia mięsa wieprzowego w polskich gospodarstwach domowych. W 2013 roku przeciętny Polak spożył 35,5 kg mięsa. W tym roku liczba ta najprawdopodobniej wzrośnie do 38,5 kg, natomiast w roku 2015 może wynieść aż 39 kg - mówi Minczanowski.

Równocześnie coraz więcej Polaków sięga po wędliny paczkowane - według danych GFK, stanowią one obecnie ponad 1/3 wędlin kupowanych przez rodzime gospodarstwa domowe . Przypomnijmy, że wędliny paczkowane stanowią jeden z najistotniejszych elementów portfolio ZM Henryk Kania, a spółka regularnie zwiększa udziały rynkowe w tym segmencie. - Informacje te pozwalają nam bardzo optymistycznie oceniać perspektywy rozwoju spółki - akcentuje prezes zakładów mięsnych.

Podobał się artykuł? Podziel się!

SPÓŁKI SEKTORA SPOŻYWCZEGO NA GPW

KANKANIA

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 479) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 269)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH