Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes ZM Herman: Coraz więcej zakładów mięsnych będzie upadać

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 23-08-2012, 10:24
Prezes ZM Herman: Coraz więcej zakładów mięsnych będzie upadać
Witold Szczepaniak, prezes ZM Herman

Ceny surowca rosną, co w przypadku spadku pogłowia trzody chlewnej, zarówno w Polsce jak i na świecie nie wróży najlepiej na przyszłość. Konkurencja na rynku mięsa będzie się nasilać – mówi w wywiadzie dla portalspozywczy.pl Witold Szczepaniak, prezes ZM Herman.

- Z czego wynika fakt, że rentowność branży mięsnej nie rośnie?

- W przypadku każdego zakładu te przyczyny mogą być różne. Choć w większości zakładów są dwie główne. Po pierwsze - coraz większa konkurencja, głównie za sprawą zwiększania mocy przerobowych, a tym samym zmniejszaniu kosztów pośrednich i bezpośrednich. Po drugie - podwyżki cen środków do produkcji, w tym głównie surowca i niemożność przerzucenia wzrostu tych cen na odbiorcę.

- To się raczej prędko nie zmieni.

- Z tego też względu coraz więcej zakładów będzie upadać. Na rynku pozostaną tylko te, które będą miały najniższe koszty produkcji, czyli wyspecjalizowane duże zakłady, które w odpowiednim czasie się zrestrukturyzowały oraz małe zakłady przetwórcze, produkujące na obsługę rynku lokalnego. Dużą szansę na przetrwanie mogą mieć również zakłady przetwórcze średniej wielkości, które znajdą odpowiednią niszę rynkową w zakresie dystrybucji lub produktu.

- Dostrzega Pan przesłanki do poprawy koniunktury?

- Na dzisiaj takich przesłanek nie widać. Ceny surowca rosną, co w przypadku spadku pogłowia trzody chlewnej, zarówno w Polsce jak i na świecie nie wróży najlepiej na przyszłość. Również i konkurencja będzie się nasilać. Na rynku zostaną tylko te zakłady, których zarządy przygotowały i realizują najlepsze strategie dla swoich spółek na czasy kryzysu.

- Co w związku z tym będzie się działo w drugiej połowie roku?

- W drugiej połowie roku nie spodziewam się znaczących zmian na rynku przetwórstwa mięsa. Ceny będą rosły, konkurencja będzie się nasilać, a rentowność branży będzie spadać. Na rynku pozostaną tylko najsilniejsi, którzy poradzą sobie z "galopadą" cen żywca wieprzowego i z umiejętnym „przerzuceniem" wzrostu cen środków do produkcji na odbiorcę. Wierzę, że i w tym gronie pozostaną ZM Herman, które po restrukturyzacji kapitałowej i organizacyjnej „łapią" drugi oddech i próbują rozszerzać rynku zbytu. Na pewno pomogą nam w tym nasi najwięksi odbiorcy tacy jak Eurocash, Kaufland i Real.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (14)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • DO dyrka 31-08-2012, 22:59:
czemu ciebie nie zwolnił.?

zagatka którą rozwiąrze...!

cienias!
  • gość 31-08-2012, 22:43:
do Dyrka..

czy ty bierzesz coś..?

  • do dyrka 26-08-2012, 19:51:
to był sarkazm? tak odbieram. co do głupot wypowiadanych to racja że na cztery pytania ta sama odpowiedź. jarek k. na podkarpaci rządzi. przedtem andrzej.

Zobacz wszystkie komentarze (14)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 478) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH