Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes ZM Kania: Własne uboje i kontraktacje to przewaga rynkowa

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 18-05-2012, 14:09
Prezes ZM Kania: Własne uboje i kontraktacje to przewaga rynkowa
Henryk Kania, prezes ZM Henryk Kania (fot. Paweł Pawłowski, zelaznastudio.pl)

Chcąc być konkurencyjnym na rynku zarówno w przetwórstwie, jak i w konfekcji mięsa, oraz w jego sprzedaży do sieci handlowych, uważam za niezbędne posiadanie części zaplecza surowcowego opartego o własne uboje i kontraktacje - mówi Henryk Kania, prezes ZM Kania SA.

Istotne dla ZM Henryk Kania jest pozyskiwanie surowca o określonych parametrach jakościowych. - Jedną z możliwości osiągnięcia tego, jest inwestycja we własne źródła surowca, co związane jest z posiadaniem własnych zdolności ubojowych oraz własnego zaplecza w postaci umów kontraktacyjnych z rolnikami bądź innych mechanizmów pozyskiwania żywca - mówi Henryk Kania. - Nasza firma posiada obecnie własną ubojnię, w której będziemy rozwijać uboje. Zacieśniamy również relacje z rolnikami-producentami żywca, namawiając ich do wdrażania normatywnych systemów jakości produkcji - dodaje prezes ZM Henryk Kania.

Podobał się artykuł? Podziel się!

SPÓŁKI SEKTORA SPOŻYWCZEGO NA GPW

KANKANIA

KOMENTARZE: (9)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • anioł 21-05-2012, 09:57:
Panie Prezesie! Zrób Pan rachunek sumienia, a potem spojrzyj w przyszłość. Bądź Pan kapitalistą z klasą!
  • kłusownik 20-05-2012, 17:27:
Nie od dziś wiedomo, że zakłady Euromeat, które przejął Pan Kania są wybudowne na "pustyni surowcowej". Poza tym zakład ten może kiedyś miał zdolność ubojową na poziomie 2000 szt na dobę, ale dziś kiedy rozbudowano pakowalnię o takich ubojach, a tylko w takiej ilości zapewnią rentowność, trzeba zapomnieć. Ponad to zakład ten długo pracował na złą opinię wśród rolników jako niewiarygodny płatnik.

Boli jak tuzy polskiego przemyłu mięsnego myślą o kontraktacji gdy nie ma świń, mija trochę czasu parę telefonów i kołówek pod zakładem więcej i chłopa w d...pie mają, a dziś będą wizję roztaczać.

I jeszcze jedno: Jakby hodowla jako całość była tak prosta, to potentaci - zakłady mięsne inwestujący we własne fermy już dawno nie musieliby z chłopami hodowcami mieć nic do czynienia. Ale zwyczajnie na tych fermach nie mają rentowności albo na tyle niską, że boją się topić kolejne pieniądze na niepewną inwestycję.
  • wiadomo kto 20-05-2012, 15:29:
uważam że myśl jest słuszna ale trzeba ją wprowadzić w życie a z tym bywa różnie u Pana H.K Co rano nowy dyrektor nowe pomysły a ubojnia od paru lat drepcze w miejscu i ubija po 300 -500 szt tygodniowo ,a kiedy doszła do wyników które pozwalają myśleć o rentowności no cóż panie prezesie trzy miesiące dobrych wyników ubojowych i kasa PUSTA .
MIMO WSZYSTKO POWODZENIA ŻYCZĘ i ludzi do realizacji tych wyzwań

Zobacz wszystkie komentarze (9)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 487) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH