Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes ZM Konarczak: Polska wieprzowina jest za droga

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 13-10-2011, 14:20
Prezes ZM Konarczak: Polska wieprzowina jest za droga
Józef Konarczak, prezes ZM Konarczak (fot. Pawel Pawlowski/zelaznastudio.pl)

Dla rozwoju wielkotowarowej produkcji trzody chlewnej nie są potrzebne pieniądze, ale wykreowanie odpowiednich warunków - ocenia Józef Konarczak, prezes ZM Konarczak, oraz wiceprzewodniczący Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP.

Szef zakładów mięsnych z Pogorzeli podkreśla, że polscy rolnicy dobrze znają swój fach, podobnie jak przetwórcy są ekspertami w swojej dziedzinie. - Uważam jednak, że aby produkcja świń rosła, potrzebne są lepsze niż obecnie warunki, przez co rozumiem różnego rodzaju ułatwienia w zakresie budowy ferm, oraz wprowadzenie takich przepisów, które będą pozwalały na produkcję mniejszym kosztem - tłumaczy Józef Konarczak. - W zakresie warunków higienicznych, jakie muszą spełniać fermy, hodowcom na całym świecie stawia znacznie mniejsze wymagania, niż rolnikom w krajach UE. Na rynku światowym nikt nie oczekuje, aż tak wyśrubowanych norm. A my jesteśmy częścią tego rynku - dodał.

Zwrócił uwagę, że Unia Europejska „na pewnych polach zawsze chce być z przodu". - Wszystkie tematy związane z higieną i produkcją, przekładają się bezpośrednio na wysokie koszty produkcji. Na rynkach zewnętrznych nie jesteśmy przez to konkurencyjni. Polska wieprzowina jest po prostu za droga. Tak samo jak wieprzowina z innych krajów Europy - akcentuje Konarczak. - Nie ma zatem sensu dopłacać do produkcji wielkotowarowej. Rozsądniej jest ulepszać prawo, a pieniądze przeznaczyć na promocję - podsumowuje.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (8)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • jasiu 15-10-2011, 21:43:
Ciekawe czy duńska wieprzowina byłaby konkurencyjna gdyby nie dopłaty i dotacje gdyby polska miała dopłaty takie jak kraje starej unii to oni nie mieliby szans
Oni to wiedzą i nie chcą wyrównać nawet dopłat bezpośrednich
  • mały 15-10-2011, 10:19:
Pan Konarczak niech nie bedzie taki modry tylko niech sobie obnizy zyski rolnik za 100 kilo tucznika wezmje 500 zł a pan Konarczk po przerobjeniu 2000 zł i kto tu ma drogo
  • bigos 14-10-2011, 23:13:
Nic nie będę czytał Panie Jasiu. Znam przemysłowy tucz świń i odpowiadam: nie chcę mieszkać w pobliżu fermy i nie chcę jeść mięsa z produkowanych tam świń. Ale to czego nie chcę nie ma wpływu na koszty produkcji i konkurencyjność "polskiej" metody chowu świń w stosunku do np. duńskiej. Ja nie chcę i Ty Panie Jasiu nie chcesz, to możemy sobie kupić po połówce świni u znajomego Pana Władka, czy jakiegoś innego. Ale niestety świat się zmienia i panów Władków jest coraz mniej, za to coraz więcej narzekają że nic się nie opłaca. Czy to wina zakładów mięsnych to nie jestem do końca przekonany...

Zobacz wszystkie komentarze (8)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 381) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH